Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Важните подробности за зъбите, които не знаем

Важните подробности за зъбите, които не знаем

Аз детето | 2016-03-05

Важните подробности за зъбите, които не знаем

Захапвате вкусна и полезна ябълка и се опитвате да започнете разговор с приятел за вчерашното домашно по математика. И изведнъж започвате да се чувствате странно – един от млечните ви зъби е паднал. Той е загубен завинаги и сега е точно в ръката ви. А в устата си имате празно пространство достатъчно голямо, че да пъхнете сламка там. Разбира се вие не се притеснявате, защото знаете, че там постепенно ще порасне друг. Но преди да го изхвърлите или по друг обичай да го сложите под възглавницата, за да го вземе феята на зъбките, има още неща, които трябва да знаете. Един зъб не е просто зъб, той има много различни части. Зъбите, независимо дали са млечни или постоянни, играят много важна роля в живота ни. Те не само ни помагат да се храним правилно, но също и да говорим. Така че сега нека и ние поговорим за тях!

За разлика от сърцето или мозъка, зъбите не са готови да ни служат още от раждането ни. Въпреки че още от раждането ни зъбите вече се подготвят да се появят, първите осмелили се да пораснат правят това чак около 6-месечна възраст. След като първият зъб избие, все повече и повече зъби започват да се появяват. Повечето деца вече имат пълен набор от зъби, когато са на три годинки. Те се наричат млечни зъби и когато станем на 5 или 6, започват да падат и да се сменят един по един. Това е така, защото постоянните зъби решават, че и те трябва да растат и бавно избутват млечните и застават на тяхно място. От около 12 или 13-годишна възраст повечето деца са загубили всичките си млечни зъби и вече имат пълен набор от постоянните. Те са 28 на брой, с 8 повече от млечните. Има и няколко по-специални зъба, наречени мъдреци – при повечето хора те израстват, но при някои се случва и да не се появят.

По-интересното за вас обаче, ще е една „обиколка“ в зъба, така че нека да започнем. Погледнете се в огледалото, усмихнете се и вижте зъбите си добре. Частта на зъба, която можете да видите и не е покрита от венец се нарича корона. Короната на всеки зъб е покрита с емайл – много твърдо и лъскаво вещество. Емайлът защитава вътрешните части на зъба. Другата важна част на зъба се нарича дентин, от нея всъщност се състои той. Дентинът също е твърд, макар не колкото емайла и той има предпазна функция. Той предпазва вътрешната част на зъба, наречена пулпа.

Пулпата е мястото, където се намират нервните окончания на всеки зъб и откъдето се кръвоснабдява. Когато ядете топла супа или много студен сладолед или пък ударите зъба си, или имате кариес, пулпата е това, което ви боли. Нервните окончания вътре в нея изпращат сигнали на мозъка за това, което се случва на зъба – „Този сладолед е твърде студен за нас!“. Пулпата също така храни зъба и го поддържа жив и здрав. Всъщност зъбната пулка е изпълнена с мека съединителна тъкан. Тази тъкан достига от средата на зъба, надолу чак до корена, който се намира под венеца. От своя страна коренът на зъба е здраво закрепен за челюстната кост.

Вече и вие, и вашите зъби можете да сте спокойни, знаете много повече един за друг, а като нищо можете и да впечатлите учителката по биология със знанията си.

Вижте още:
Защо млечните ни зъби падат?
Защо трябва да мием зъбите си?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град