Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Нашият невероятен мозък

Нашият невероятен мозък

Аз детето | 2015-11-12

Нашият невероятен мозък

Всички подозираме, че в главата ни има една набръчкана маса, която тежи около 1,3 килограма, нали? Тя също така контролира всяко нещо, което правим или което ще правим някога. Тя ни дава възможност да мислим, да учим нови неща за света, да изпитваме емоции, както и да контролираме неща, за които дори не мислим, като дишането. Този фантастичен орган контролира всичко в нас и макар да не е много представителен на външен вид е прекрасен – това е мозъкът ни! Той е толкова невероятен, че известният учен Джеймс Д. Уотсън на една конференция го е нарекъл „най-сложното нещо, което сме открили във вселената“. Ето защо той мисли така!

Мозъкът ни е по-бърз и по-силен и от най-великия суперкомпютър!

Представете си следната случка. Вашето коте или кученце се върти около вас в кухнята, защото всички правят така, който има знае. Те просто не могат да не участват в нещата, които стават в дома, ако трябва притичват от стая в стая само, за да участват във всичко. Както казахме представете си, че сте в кухнята и говорите с мама, докато тя приготвя нещо вкусно за вечеря и в този момент виждате вашия четириног любимец да се изстрелва към печката, за да провери какво става... О не, тя е гореща, недей! Трябва да действате за секунди, за да не се случи нещо с вашия любимец. Тогава разбираме колко изключителен е мозъкът ни. Той веднага обработва картината, която получава от очите и много бързо изчислява кога, къде и с каква скорост трябва да се движите, за да предотвратите белята. След това нарежда на мускулите какво да направят. Благодарение на него вашата реакция е извършена навреме и любопиткото е в безопасност. Никой компютър не може да се доближи дори малко до способността на мозъка да „изтегля“, обработва и реагира на информацията идваща от очите, ушите и другите ни сетивни органи. Колко готино е това?

Мозъкът ни генерира толкова електричество, че може да захрани електрическа крушка!

В мозъка ни има около 100 милиарда микроскопични клетки, наречени неврони. Толкова са много, че ако тръгнем да ги броим една по една, за да видим дали учените не са сгрешили със сметките, ще ни отнеме повече от 3000 години. Много поколения ще отидат за тази задача. ;-) Всеки път, когато сънуваме, смеем се, мислим или се движим, в мозъка ни се получават химически и електрически сигнали, които се „състезават“ между тези неврони и по хиляди невронни пътища, за да ви „кажат“ какво точно да направите. Невероятно е, но мозъкът ни никога не спира да работи. Безброй съобщения и обратни команди профучават в него всяка секунда. Вашите неврони създават и изпращат повече съобщения от всички мобилни устройства в целия свят. И докато един-единствен неврон генерира само една много малка част от електроенергията, всичките неврони заедно произвеждат достатъчно енергия, че да захранят една електрическа крушка. Само си представете това!

Невроните изпращат информация към мозъка със скорост от 240 километра в час!

Представете си, навън сте, в красива планина, пролет е, цветята цъфтят и пчела каца на ръката ви. Оуууу... Сензорните неврони в кожата ви препредават тази информация на гръбначния мозък, а той на главния мозък. Това става със скорост от около 240 километра в час. След това главният мозък решава какво да направи и предава обратно информацията как да реагирате. Брей!

Когато научаваме нещо ново, променяме структурата на мозъка си!

Да се научим да караме колело отначало изглежда направо невъзможно, но много скоро след това ставаме направо майстори. Как така? Докато се упражняваме в карането на колело, мозъкът изпраща различни сигнали по невроните, отново и отново, образувайки нови връзки. Така структурата на мозъка се променя всеки път, когато научим нещо ново. Това вече е умно!

Упражненията ни правят по-умни!

Добре известно е, че всяка физическа активност кара сърцето ни да бие по-бързо и дори помага за подобряване на настроението ни. Учените обаче наскоро откриха и още нещо. Докато бягаме или правим други упражнения или просто си играем навън, тялото ни произвежда вещество, което извиква у мозъка ни желанието да се учи повече. Така че ако имате трудно домашно, излезте навън, потичайте малко, починете си и ще видите колко всъщност е лесно. Уникално, лесно и полезно!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град