За учители

Начало | За учители | Учителите с петиция – не смятат, че трябва да ходят по домовете на често отсъстващите ученици

Учителите с петиция – не смятат, че трябва да ходят по домовете на често отсъстващите ученици

Аз детето | 2019-08-07

Учителите с петиция – не смятат, че трябва да ходят по домовете на често отсъстващите ученици

Близо 5000 гласа подкрепа е получила онлайн-петицията на учители от страната срещу идеята на просветното министерство от следващата учебна година педагозите да обикалят ежедневно домовете на деца, отпаднали от образователната система с цел да бъдат върнати в нея. Автори на петицията са учители от 3 фейсбук-групи, в които по техни данни, членуват 28 000 педагози. „Работното място на учителя е училищната сграда, липсва ясна дефиниция на термина деца в риск от отпадане, готови сме да търсим правата си по съдебен път“, пишат в петицията педагозите. Те недоумяват въз основа на какво е решено да бъдат придружавани два пъти седмично от полицай при посещенията в домовете на децата и питат – ако полицаят не разполага със заповед за обиск – на какво основание ще изискват от семействата да бъдат допускани в жилищата им?

Педагозите твърдят още, че се създават условия за пораждане на допълнително напрежение в учителските колективи, на лоша колегиална атмосфера и на още по-дълбоко недоверие между учителите и родителите. Пред БНР Мария Николова – преподавател в Горна Оряховица заяви: „Вменяват ни се някакви задължения, които са работа на съвсем други служби“. С позиция по темата излезе председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Диян Стаматов. Според него в училищата трябва да има специалист за бърза и директна връзка с родителите на деца с неоправдано отсъствие. Стаматов допълва, че е време парламент и общини да се замислят за санкция на родителите, които не гарантират посещението на децата им в училище.

Междувременно в социалните мрежи директорът на 119-то училище също публикува свое становище, в което се съгласи, че наредбата създава прекалено голямо напрежение сред учителите. Той даде предложение във всяко училище да има специално отпуснат бюджет за педагогически специалист, който да се занимава именно с контактите с родителите, за да не губят учителите време за извънреден труд. Стаматов предлага също този специалист да държи тясна връзка със социалния работник и кварталния полицай.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град