любопитно

Начало | любопитно | Това също се случва: сняг в Сахара

Това също се случва: сняг в Сахара

Аз детето | 2018-01-10

Това също се случва: сняг в Сахара

Какво бихте си помислили ако ви кажем, че стига да имате възможността да си направите една екскурзия до пустинята Сахара много ще ви хареса! Да, напълно сериозни сме, при това дори ще можете да си направите някой и друг снежен човек. Не, той няма да е от пясък, а ще си е точно от сняг. Знаем, че последното място на което ще се сетите да търсите сняг е пустиня, особено Сахара. Тя е известна и на малки, и на големи като най-сухото и горещо място в света.

Изследвания, направени въз основа на откритите фосили, показват, че този регион е имал влажен климат и тук е расла буйна растителност. В края на последния ледников период, преди около 8 000 години, в пустинята често имало дъждове, но днес тя е едно от най-сухите места на света. Валежите в областта се изчисляват само на около 20 mm годишно. Дневната температурна амплитуда е около 35 °С, докато сезонната амплитуда достига до 56,5 °С. Температурата на пясъка в пустинята може да достигне до 81 °С.

Тази година обаче най-сухото и горещо място в света изненада всички с нещо, което никой никога не би очаквал. Покри се със съвсем истински сняг. Мястото на необичайното събитие е малкото пустинно селце в Алжир Аин Сефра. Червените и златисти пясъци на пустинята бяха покрити с дантелена снежна покривка, която дори се задържа цял ден. Обикновено снегът стои върху пустинните пясъци само няколко минути или часове.

Миналата година в пустинята отново заваля и това бе първият сняг в Сахара от 37 г. насам. Тогава обаче той се задържа около ден. Запознати твърдят, че след 15 хил. години пустинята ще се покрие със зеленина. Причината са постоянно променящите се температура и влага в Сахара.

Вижте още интересни неща за пустините, докато все още са верни:
Най-уникалните пустини в света
Намиб – най-древната пустиня в света
Уникалните и чудновати растения в пустинята
Тотори – малката пустиня на брега на морето
Пустинята Гоби – домът на динозаврите



Коментари
1 коментар

Габриела Христова, 12 г.,

Публикувано на 11.01.2018

В пустинята вали сняг, а във Варна не падна нито капка

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град