Растения и животни

Начало | Растения и животни | Уникалните и чудновати растения в пустинята

Уникалните и чудновати растения в пустинята

Аз детето | 2016-09-06

Уникалните и чудновати растения в пустинята

Ще ви зададем един много важен въпрос, на който задължително трябва да си отговорите преди да продължите да четете: Какво си представяте, когато чуете пустиня? Много пясък и горещина? Всички сме виждали пустини във филмите. Те са пълни с километри и километри пясъчни дюни и... ами това е и нищо друго. Въпреки това, не всички пустини са съвсем такива. Такива са, но само донякъде. Учили сте в училище, че природата е нещо удивително и че е навсякъде около нас. Така че има я и там в пустинята, макар и цялата пустиня да е също природа... Знайте, че пустините не са само голи пясъци, там има и животни и дори растения. Всъщност като се замислим растенията в пустините са най-уникалните, най-малкото, защото не можем да си представим колко е трудно да се оцелее в такива тежки условия: суша, много високи и много ниски температури и т. н. Макар и растителната покривка в пустинята да е оскъдна, известно е, че там растат над 500 вида растения. Има многобройни едногодишни и соленолюбиви растения, пръснати сред огромната пустиня. Растенията в пустинята са се приспособили за задържане на влагата, корените са по-дълги от стъблата, а самите стъбла са „резервоари“ на вода. Стъблата и листата им са покрити с бодли, власинки и кожеста обвивка, за да изпаряват минимално. Сега ще ви запознаем с най-готините от тях!

Кактусите

Говорейки за растителност в пустинята няма как да не започнем с тях разбира се. Те са номер едно на пустинните растения. Тези необикновени растения имат причудливи форми, а суровите условия на живот в американските пустини са довели до различни еволюционни трансформации. Например листата се превърнали в бодли, като по този начин растението не само изпарява по-малко вода, но и се защитава от всички животни, а дори и от парещите лъчи на Слънцето. В резултат на това фотосинтезата се поема от набъбналото стебло, което освен всичко друго се превърнало и в склад за живителни сокове. Именно на това се дължи месестата му структура. Освен всичко това, някои животни ядат кактусите.

Литопси

В африканската пустиня пейзажът е еднообразен. Понякога пътниците в тази безкрайна пустош откриват под краката си интересни камъчета. Дори и ако поискаш да го ритнеш, нищо няма да се получи. Не можеш да го махнеш от мястото му и да го подържиш в ръката си. Тези камъни не са друго, а необичайните растения на пустинята – литопси. Те са малки, с диаметър около 5 сантиметра. Майстори са на камуфлажа в пустинята. Всеки човек или животно, попаднали на такова горещо и пустинно място, на първо време ще търсят източник на вода, кладенец или растение, което съдържа голямо количество вода. Кой тогава ще обърне внимание на някакви си камъни, в които дори вода не се забелязва? Така минавайки край тях, човек изобщо не се досеща, че сред истинските камъни са се скрили литопси, имащи запаси от влага. Техните корени проникват дълбоко в земята, за да търсят вода. Литопсите имат дебело стъбло, на което растат тлъстички и малки листенца, а през есента между тях могат да се появят малки разноцветни цветчета.

Вижте още:
Ето какво се случва, когато завали дъжд в най-сухата пустиня в света
Най-уникалните пустини в света



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град