География

Начало | География | Намиб – най-древната пустиня в света

Намиб – най-древната пустиня в света

Аз детето | 2019-10-08

Намиб – най-древната пустиня в света

Единственото място в света, където можете да видите дървета, които са изсъхнали преди повече от хиляда години и все пак са останали така, като мумии, е пустинята Намиб в Африка. Намиб е една от най-древните пустини на планетата отпреди около 65 милиона години. Разположена е в дълга ивица по Атлантическото крайбрежие на Южна Африка. По-голямата част от площта на пустинята е на територията на Намибия, както и в югозападната част на Ангола. Тя е известна с красотата на дюните и своеобразието на пейзажите си. Определено може да се каже, че в Намиб животинският свят съществува не „благодарение на“, а „въпреки“... На пръв поглед Намиб е точно това, което човек си представя, когато чуе пустиня – нещо пусто с един и същ пясъчен пейзаж на много километри. Факт е обаче, че тя е и много повече – Намиб е една от най-необичайните пустини в света.

Дори самото ѝ име е впечатляващо – Намиб, звучи екзотично, сякаш пропито с древен магически смисъл, но в действителност всичко е далеч по-забавно. В пряк превод от езика на народа нама името означава „мястото, където няма нищо“. Това име не е избрано случайно, Намиб е изключително сухо място, почти никога не вали дъжд, а когато се случи, са едва буквално няколко капки, които няма как да намокрят горещите пясъци. Поради тази причина, с изключение на няколко крайбрежни градове, Намиб е необитаема. Но пък е и доста стара, смята се, че е възникнала преди около 60-80 милиона години, което означава, че се е образувала по времето на динозаврите. Представяте ли си, че тук са стъпвали истински и съвсем живи динозаври. Ехх! От друга страна щом динозаврите евентуално са могли да живеят там, значи могат и растенията и животните.

Макар и едва няколко вида, има такива смелчаци, които са успели да се приспособят към изключително враждебната среда и живеят там и до днес. Щом Слънцето се скрие и Луната изгрее, на пръв поглед необятната пустиня изведнъж се събужда и започва активен начин на живот. Семената и луковиците покълват, макар да знаят, че с първите слънчеви лъчи могат да изсъхнат, появяват се птици и насекоми. Чинки и чучулиги ядат дълбоко заровени тревни семена, а мишелов дебне за малка плячка от насекоми. На някои места могат да бъдат срещнати дори интересни антилопи. Освен това не могат да бъдат намерени никъде другаде по света. Съществува растение, чието име дори не можем да ви кажем, защото е твърде сложно, което живее само тук. На пръв поглед то изглежда изсъхнало с кафявите си клюмнали листа, но всъщност е съвсем живо, щом усети и най-малката капчица дъжд става зелено и започва да я попива и да ѝ се наслаждава, след това отново покафенява. Това е най-добрата защита, която е могло да си осигури и ние смятаме, че е изключителна. То може да оцелее така в продължение на няколко години.

Тук могат да бъдат видени и странни гущери, къртици, паяци и бръмбари. Незнайно как са решили, че „мястото, където няма нищо“ ще е техния мил дом. Сега ако си мислите, че това е всичко, много грешите – Намиб е много важна за хората, защото там се намират едни от най-големите залежи на волфрамови и уранови руди в света, а водата на Атлантическия океан, която благодатно мие поне малко от парещия пясък на пустинята, привлича много тюлени, морски птици, а понякога дори са забелязвани заблудени пингвини.

Пейзажите също не са за изпускане, уникални и неподражаеми са: скали с причудливи форми, каньони и огромни пясъчни дюни, блестящи във всички нюанси на червеното. В Намиб се намират и най-високите пясъчни дюни на планетата, някои от които достигат повече от 300 метра височина. Представете си колко красива гледка ще е тази от птичи полет. Вече си мислим, че името на пустинята не е съвсем правилно, а вие?

Вижте още:
Какво са пустините – определено не това, което много от нас предполагат
Уникалните и чудновати растения в пустинята
Необятната Сахара



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град