География

Начало | География | Чудесата на света: остров Фрейзър

Чудесата на света: остров Фрейзър

Аз детето | 2016-07-26

Чудесата на света: остров Фрейзър

През 1770 г. английският изследовател капитан Джеймс Кук плавал покрай източния бряг на Австралия. На около 150 километра северно от днешния град Бризбейн той видял голям остров със златисти пясъчни брегове, който един ден щял да привлича 300 000 посетители годишно. Капитан Кук обаче не му обърнал особено внимание. Той и екипажът му изобщо не се впечатлили от острова, за тях това било едно пусто, дори пустинно място. Няколко години по-късно изследователят Матю Флиндърс слязъл на тези пясъчни брегове. Той писал: „Нищо не е толкова пусто, колкото този остров.“ Ако тези двама изследователи бяха навлезли в острова, отвъд километрите златни пясъци и дюни, щяха да останат със съвсем различно впечатление. Пред тях щеше да се разкрие цял свят от девствени тропически гори, бистри сладководни езера, стръмни пясъчни скали с най–разнообразни цветове и стотици видове животни. Днес това място е известно като остров Фрейзър и е най–големият пясъчен остров в света. Той е толкова забележителен, че през 1992 г. е включен в Списъка на световното културно наследство.

В допълнение към огромните бели и златни плажове островът предлага и уникална флора и фауна, както и 40 езера, чийто чисти води са идеални за гмуркане, плуване и всякакви водни спортове. Може да не е най-известният остров в света, но определено е един от най-красивите. С него най-много се гордее австралийският щат Куинсланд, защото тази 120-километрова екзотична красота е именно негова собственост.

Островът се е формирал преди милиони години след като цяла планина намираща се на неговата територия постепенно се е разрушавала от силните ветрове и дъждове. Много скали от планината падали в океана и изолирали вода от определена област. Когато нивото на водата там спаднало, пластове от пясък останали на повърхността и започнали да образуват големи дюни. След още много години от семена, разнасяни от вятъра, там се появила и растителност, която освен красота придала и стабилност на дюните. Накрая се образувал остров, който продължава да се развива и до днес и да става все по-красив и екзотичен.

Остров Фрейзър е кръстен на една жена, която първа, след като капитан Кук изгубил шанса си, успяла да привлече вниманието на хората към него. Това станало през 1836 година, когато кораб потъва в района около екзотичния остров. Тогава само една шепа европейци от стотиците на кораба оцеляват, като достигат до брега на непознатото място с малка спасителна лодка. Успява да ги спаси именно Елиза Фрейзър, съпругата на капитана и помага на оцелелите да издържат на непознатото място цели два месеца, докато дойде спасителен екип. Така след прибирането на Елиза и хората у дома, е решено островът да бъде наречен на нейно име, заради изключително смелата ѝ постъпка.

Както вече отбелязахме, остров Фрейзър се състои почти само от пясък. А покрай красивите му плажове и интересни скали може да се види и изключително разнообразна растителност. Сред най-забележителните растения там има специален вид евкалипт, който расте само на две места в света – на този остров и на още един подобен на него. Листата на този евкалипт са дълги и много тънки – почти като стрели, а също и толкова здрави. Поради тази причина те са използвани дори като строителен материал за реконструкцията на Суецкия канал в началото на 20-ти век.

Животинският свят също не отстъпва по-назад. На острова живеят динго и разкошни диви коне, които са потомците на тези коне, които ние познаваме. Остров Фрейзър е рай и за любителите на птиците – тук се срещат такива, каквито няма никъде другаде по света. Особено впечатляващи са малките орли и папагалите от вида лори. Тук има и уникален вид прилеп, който се храни само с нектар и прашец и щеше да е почти като пчеличките, ако и те тежаха като него почти 15 килограма.

Въпреки че е много далеч от Европа, остров Фрейзър е много популярна туристическа дестинация на европейците и въпреки това тук няма да намерите тълпи от туристи. Напротив, ще се чувствате почти като на самотен остров – местните се грижат за това, защото знаят, че той е най-голямото им богатство. Девствена природа, красива растителност и уникални животни – какви по-големи атракции от това може да иска човек? Освен това екзотичното място може да бъде посетено по всяко време на годината – тук е постоянно топло и времето винаги е хубаво! След като научихме всичко това, остава да помечтаем и един ден, защо не, да имаме възможността да отидем. Мечтите се сбъдват, нали така?

Снимки: pixabay.com

Вижте още:
Кои са най-известните острови в света?
Загадъчният Великденски остров
Куба – най-големият остров в Карибско море
Ирландия – изумруденият остров



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град