География

Начало | География | Мистичният Стоунхендж

Мистичният Стоунхендж

Аз детето | 2016-02-07

Мистичният Стоунхендж

За да се изучават обичаите и живота на древните хора, обикновено се правят разкопки или се извършва друга изследователска работа. Въпреки това в някои случаи не е така.
В тези случаи следите от предците ни са пред очите ни, като понякога тези следи представляват цяла постройка от камъни, а ние не сме в състояние да обясним нито кой точно я е построил, нито за какво е била използвана такава постройка. Пример за такава постройка е Стоунхендж.

Стоунхендж се намира близо до Солсбъри, град в южна Англия. Първото му изследване се отнася към 1136 година, когато се е смятало, че камъните са били преместени там от магьосника Мерлин. Но няма никакво съмнение, че това е само една красива легенда. Има още една легенда, според която Стоунхендж е построен от друидите, служители на предхристиянски култове в древна Великобритания. За съжаление въпреки че Стоунхендж е изследван от много историци, археолози, геолози, антрополози, химици и т. н., никой не може да даде точен отговор как, кога, от кого и защо е построен. Всеки, попаднал в Стоунхендж, се замисля над това какво е било неговото предназначение. Върху древните камъни няма никакви надписи, строителни бележки и отметки... нищо, което би могло да разкаже за техния произход или поне да даде някаква насока за последващи проучвания.

Структурата на Стоунхендж не е толкова проста, колкото изглежда на пръв поглед. Стоунхендж се състои от четири каменни кръга. Външният е от вертикално поставени стълбове, на всеки от които лежи плоска каменна плоча, съединена с останалите плочи в окръжност. Всеки стълб тежи средно около 25 тона, а плочите са по 700 кг.
Вторият кръг се състои от сравнително по-малки единични камъни (менгири). В третия и четвъртия незатворен кръг, напомнящи подкова, има група камъни. Всяка група представлява две вертикални плочи, тежащи до 40 тона, върху които е поставена по една хоризонтална плоча. От гигантските каменни блокове далечните ни предци, изградили каменна аркада, затворена в кръг. Цялото съоръжение е затворено в огромен земен вал, обграден от ров, който се е запазил и до днес. И всичко това внимателно, съразмерно и геометрически точно вписано в пространството на спокойния ландшафт.

Част от Стоунхендж е разположена така, че например, когато слънцето изгрява, се вижда светлина между плочите по определен начин. Затова учените са склонни да смятат, че Стоунхендж е древна астрономическа обсерватория. Но до този момент не е намерен отговор на въпроса как са били пренасяни тези големи каменни плочи. По този начин въпреки своята откритост и достъпност, Стоунхендж, чиято възраст е около 4000 години, все още се смята за вълнуваща мистерия.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град