любопитно

Начало | любопитно | Червеникаво-зелено и жълтеникаво-синьо: цветовете, които не можете да видите, но въпреки това съществуват

Червеникаво-зелено и жълтеникаво-синьо: цветовете, които не можете да видите, но въпреки това съществуват

Аз детето | 2019-01-25

Червеникаво-зелено и жълтеникаво-синьо: цветовете, които не можете да видите, но въпреки това съществуват

Опитайте да си представите червеникаво-зелено. Не бледокафявото, което ще получите, ако смесите двата цвята, а по-скоро цвят, който е донякъде червен и донякъде зелен. Или си представете жълтеникаво-синьо – не зелено, а цвят, който да е близо едновременно до жълто и синьо. Не става, нали? Най-вероятно виждате просто бяло или цветовете поотделно, но не и заедно. Въпреки това те съществуват!

Червено-зеленото и жълто-синьото са известни като „забранени цветове“. Те съществуват, но ние не можем да ги видим без да използваме специални инструменти. Това е така най-вече заради начина по който възприемаме цветовете. Клетките в ретината, известни като „противостоящи неврони“ се активират, когато се стимулират от червената светлина и тази активност предава на мозъка, че виждаме нещо червено. Абсолютно същите „противостоящи неврони“ се инхибират от зелената светлина и отсъствието на активност казва на мозъка, че виждаме зелено. По подобен начин жълтата светлина „включва“ други подобни противостоящи неврони, а синята светлина ги „изключва“. Това означава, че червено-зеленото и жълто-синьото са съставени от двойки нюанси, чиито светлинни честоти автоматично се анулират взаимно в човешкото око и затова не можем да ги видим.

Докато повечето цветове предизвикват смес от реакции и в двете групи неврони, които мозъкът ни може да декодира, за да идентифицира цветовете, червената светлина напълно анулира ефекта на зелената светлина и жълтото напълно анулира синьото – затова никога не можем да възприемем тези цветове, когато идват от едно и също място.

Доста интересно, нали? При това тази информация съвсем не е ново откритие. Цветовата революция започва през 1983 г., когато изненадващо изследване, проведено от Хевит Крейн, водещ учен в областта на зрението, и неговия колега Томас Пиантанида, излиза в научния журнал Science. То е озаглавено „За виждането на червеникаво-зелено и жълтеникаво-синьо“. Там подробно се обяснява всичко свързано с тези невероятни цветове. Пълно е с доста научни термини обаче, които няма да ви преразказваме точно сега. Само ще ви кажем, че в заключение Крейн обяснява, че може никога да не видите такъв цвят в природата или върху цветовия спектър – но може би някой ден някой може да изобрети индивидуално устройство с вграден тракер. И когато погледнете в него, ще се почувствате така, сякаш виждате лилаво за първи път.

Снимка: pixabay.comКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град