любопитно

Начало | любопитно | Днес е денят на водата – нека я ценим!

Днес е денят на водата – нека я ценим!

Аз детето | 2019-03-22

Днес е денят на водата – нека я ценим!

Сетивата ни напомнят, че природата е навсякъде около нас. Чрез тях усещаме прелестта и – виждаме разцъфналите дървета, усещаме студените води на поточето, долавяме уханието на пролетните цветя, чуваме песните на птиците или шумоленето на вятъра. Докосвайки се и вдъхновявайки се от природата всеки човек трябва да се грижи за света около него.

22 март е обявен за световен ден на водата. Тя е един от най-важните елементи на природата, без който не бихме могли да живеем. 75% от човешкият организъм е съставен от вода, а на Земята тя заема три четвърти. Не случайно много народи по света са отдали специално място на водата във своите религиозни церемонии и ритуали. Тя е символ на раждането, има сили да пречиства и съживява. Служи като посредник между хората и боговете.

У нас Рила планина е един от най-големите водни източници, поради което е наречена “Водната планина”. На нейната територия се намират над 140 ледникови езера, от които водят началото си три от най-пълноводните реки на Балканите – Искър, Марица и Места, както и много от притоците на р. Струма.

Наш дълг е да опазваме и разумно да използваме водните ресурси. Не трябва да изхвърляме отпадъци в реката, езерото или морето. Трябва да пестим водата в домакинството, като не отвъртаме докрай кранчето на водата без причина.

Темата на Световния ден на водата през 2019 г. е „Вода за всички! Всеки е важен!“, в съгласие с основния поет от страните ангажимент в Програмата на ООН за устойчиво развитие до 2030 г., с напредването на устойчивото развитие всеки трябва да има полза. А чрез мотото на тазгодишната кампания „Вода за всички! Всеки е важен!“ се акцентира, че правото на достъп до вода е основно човешко право и никой не трябва да бъде забравен при осигуряването на свободен и лесен достъп до питейна вода, без опасност от замърсяване.

Вие също можете да се включите в темата с опазването на този ценен ресурс като следвате тези няколко стъпки за пестене на вода у дома:

  • Използвайте пералнята и миялната за съдове само когато са достигнали максималния си капацитет. Взимайте си по-кратки душове.
  • Заменете старото тоалетно казанче с ново двустепенно; подменете старите си душове с нови, по-икономични.
  • Изхвърляйте ненужните хартиени отпадъци в коша, а не в тоалетната. Така ще намалите броя на пусканията на тоалетното казанче, което е най-големият консуматор на вода в дома.
  • Не оставяйте водата да тече когато си миете зъбите или насапунисвате съдовете.
  • Събирайте дъждовна вода и я използвайте за градината или за измиване на колата.
  • Проверете за течове. Малка капка, която се процежда, може да доведе до загуба на 20 л. вода на ден. Разхлаждайте напитките си в хладилника, а не под течаща вода.
  • Размразявайте храната в хладилника или на стайна температура за няколко часа, а не под течаща вода.

Прочете и още няколко интересни неща за водата:
Пет причини, които ще ви накарат да се възхищавате на водата
Пътешествието на водата
Водата, която победи гравитациятаКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град