любопитно

Начало | любопитно | Робот, вдъхновен от мравките, се ориентира по небето

Робот, вдъхновен от мравките, се ориентира по небето

Аз детето | 2019-02-18

Робот, вдъхновен от мравките, се ориентира по небето

Вдъхновени от мравките, изследователи от Масачузетския технологичен институт са разработили робот, който се ориентира по небето, вместо да използва джипиес, съобщава БТА. Пустинните мравки изминават огромни разстояния в Сахара, въпреки че разполагат само с няколко мозъчни клетки, за да определят къде отиват и колко далече са стигнали. За насекомите е невъзможно да използват ароматни следи, тъй като химикалите ще бъдат унищожени от жежкото слънце.

Вместо това мравките разчитат на поляризирана слънчева светлина, за да се ориентират накъде са поели, и „броят“ стъпките си, за да определят колко далече са се озовали. За да се придвижва по същия начин, роботът, наречен АнтБот, използва два светлинни сензора с разделителна способност едва 14 пиксела, снабдени с въртящи се поляризирани филтри.

Създателите на АнтБот са впечатлени от представянето му и способността му да се ориентира, без да използва джипиес. Роботът може да намери приложение в ситуации, когато навигацията е недостъпна, позволявайки например на самоуправляващи се автомобили да функционират безопасно, ако джипиес системата се срине.

Снимка: ReutersКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град