любопитно

Начало | любопитно | Ново изобретение: сателит за метеоритен дъжд

Ново изобретение: сателит за метеоритен дъжд

Аз детето | 2019-01-18

Ново изобретение: сателит за метеоритен дъжд

Ракета изведе в орбита сателит с първия в света изкуствен метеоритен дъжд. Японска компания базирана в Токио е разработила микросателит, който ще създаде истинско небесно шоу над Хирошима като първи етап на услугата „звезди при поискване“. Сателитът трябва да пусне малки топки, които светят ярко при навлизането си в атмосферата, като така симулират метеоритен дъжд. Ракетата беше изстреляна от космическия център Uchinoura от Японската агенция за космически проучвания. Тя носи седем свръхмалки сателита, които ще демонстрират различни „иновативни“ технологии, заяви говорителят на Агенцията Нобуоши Фуджимото.

Сателитът носи 400 малки топки, чиято химична формула е строго пазена тайна. Те са достатъчни за 20-30 метеоритни дъждове, тъй като един звездопад ще включва до 20 метеорита, съобщи компанията. Компанията планира да изстреля втори сателит с частна ракета-носител в средата на 2019 г. Фирмата казва, че услугата й е насочена към „целия свят“ и планира цяла флотилия от звезди, които могат да бъдат видими от всяка точка на планетата.

Когато и двата сателита бъдат изведени в орбита, те могат да се използват поотделно или в тандем, и ще бъдат програмирани да изхвърлят топките със скорост и посока, така че да се виждат от точно определено място на Земята.

Снимка: ReutersКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град