малък готвач

Начало | малък готвач | Страхотна шоколадова елха

Страхотна шоколадова елха

Аз детето | 2016-12-21

Страхотна шоколадова елха

Коледа се свързва не само с подаръците, но и със събирането на цялото семейство заедно. Обикновено всички сме заети, възрастните ходят на работа, вие на училище, а сигурно и на куп допълнителни уроци и спортове. Но в празничните дни такова нещо няма – всеки си седи вкъщи или дори да не е вкъщи е свободен и иска да прекара хубави мигове със семейството си. Също така всеки се стреми да зарадва семейството си с подаръци, а мама и баба със сигурност и с нещо вкусно за похапване. Но какво ще кажете тази година вие също да ги изненадате с нещо подобно. Изглежда много красиво, коледно, а определено и вкусно. Все пак кой не обича шоколад. А и няма по-подходящо време да се поглезим с него от празничните дни. Опитайте!

Необходими продукти:

  • кофичка течен шоколад
  • 1 пакетче бутер тесто
  • 1 яйце
  • шепа пудра захар
  • шарени бонбонки за украса

Ще ви трябват и:

  • купа
  • вилица
  • лъжица
  • нож
  • тава за печене
  • хартия за печене

Прави се сравнително лесно:

Отворете пакетчето с бутер тестото и внимателно извадете един лист или пък, за да не изцапате цялата маса – просто разгънете всички листа едно върху друго, но имайте предвид, че за една елхичка ще ви трябват само два. Намажете листото обилно с течен шоколад. След това внимателно отдолу извадете друга част от бутер тестото и я сложете върху това с шоколада. Притиснете леко с ръка.

Върху тавата постелете хартия за печене и сложете така направеното тесто с шоколад. Най-лесно ще е ако сложите едната си ръка отдолу по средата, а с другата леко придържате лявата страна и дръжте тавата наблизо, за да можете да го прехвърлите бързо. След това с нож внимателно изрежете част от тестото така, че да се получи формата на елха. По средата на тестото правите съвсем малък разрез и по него изрязвате частта от тестото до края, правите същото и от другата страна и така имате пънчето на елхата.

След това отгоре до долу и от двете страни правите един голям наклонен разрез. Така накрая получавате голям триъгълник с малко правоъгълниче отдолу. След това внимателно нарязвате тънки ленти и от двете страни на триъгълника, които завивате, като конец за мартеница. Разбира се, лентите трябва да почват от края на тестото, така че да си останат закрепени за останалата част.

Накрая чуквате едно яйце в купа и го разбивате. С него поливате така направената елха и я слагате във фурната. Ако не сте сигурни, че ще се справите, помолете някой да ви помогне, сигурни сме, че няма да има против за такава вкусна красота. Печете елхата за около 20 минути на 200 градуса или докато тестото стане златисто. След това внимателно вадите от фурната, поръсвате го с пудра захар и слагате цветни бонбони отгоре.

Е не е ли това най-готината шоколадова елха? Става и за закуска дори!

Още интересни идеи можете да намерите тук!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град