малък готвач
Вкусните мъфини на Ваяна
Ако и на вас идващата зима не ви се отразява чак толкова добре и студът и вятърът ви идват в повече преди да са започнали дори, ви предлагаме тази рецепта. Тя ще внесе малко свежест и спомен за отминалите топли летни дни. Ще ви донесе приятното усещане за морски бриз и вълни. Рецептата за тези страхотни мъфини идва директно от тихоокеанското крайбрежие, където островитянка – дъщеря на вожд, расла преди около 3000 години. Вдъхновена от легендите, които ѝ разказва нейната баба, тя решава да напусне любимия си остров и спокойствието, за да намери „сърцето“ – бисерче на богинята, която би върнала плодородието в земите, обитавани от народа ѝ. Това е обичаната от всички Ваяна, която освен че притежава неподправен приключенски дух, прави и страхотни мъфини, рецептата за които споделяме с вас сега!
Необходими продукти:
- 3 чаши брашно
- 1 кафеена лъжичка сода
- 3 яйца
- 1 чаша вода
- половин чаша зехтин или олио
- 1 кофичка заквасена сметана
- 2 чаши захар
- 2 супени лъжици мед
- шепа боровинки – може и замразени
- няколко обикновени бисквити
- ядливи цветя ако ви се намират, продават ги обикновено в магазините
Ще ви трябват и:
- 2 дълбоки купи
- пликче
- ножица
- бъркалка
- формички за мъфини
Следвайте стъпките и ще станат суперски:
1. В първата купа смесете брашното, содата, яйцата, водата, зехтина и меда. Разбъркайте всичко хубаво, така че да стане на гладко тесто. Понякога отнема доста време, около 20 минути, но пък всичко си струва. Ваяна го казва! За да е по-лесно можете да изсипвате брашното малко по малко и така ще се разбърква по-лесно.
2. Всяка от формичките за мъфини напълнете с тесто почти догоре. Ние използвахме еднократни формички, така че ни се наложи да ги сложим и в тавичка. Но ако имате силиконови, многократни, би било още по-добре. След това сложете мъфините във фурната и ги печете за около 15-20 минути на 200 градуса или докато не покафенеят отгоре. След това изключете фурната и нека да изстиват.
3. През това време във втората купа изсипете заквасената сметана и захарта. Разбъркайте ги хубаво, докато захарта напълно се разтвори. Ще ви отнеме около 10 минути. След това сложете и боровинките. Ако не можете да ги намачкате направо в сместа, то по-добре го направете отделно с вилица. След това ги прибавете към сметаната и захарта. Тя ще се оцвети леко в синьо, какъвто е цветът на Тихия океан. Така ще придадете на мъфините морско настроение без изкуствени оцветители.
4. Тестото вече трябва да е добре изпечено и изстинало, затова го извадете от фурната, но и бъдете много внимателни.
5. В плика сложете сместа и след това отрежете крайчето му. Така ще получите импровизиран шприц. С негова помощ сложете върху всяко мъфинче от сместа, да му стане като шапка.
6. След това върху всяко сложете и малко начупени бисквити.
7. Ако имате ядливи цветя украсете ги и с по едно от тях. Става много екзотично. Ако пък не и така също са вкусни и носят много настроение. Опитайте!
Опитайте още:
Приказни есенни кексчета
Как да украсим кексчета като подаръци?
Александър Александров, 10 г.,
Публикувано на 27.11.2016
Хубава рецепта замъфини.