малък готвач

Начало | малък готвач | Вкусните мъфини на Ваяна

Вкусните мъфини на Ваяна

Аз детето | 2016-11-26

Вкусните мъфини на Ваяна

Ако и на вас идващата зима не ви се отразява чак толкова добре и студът и вятърът ви идват в повече преди да са започнали дори, ви предлагаме тази рецепта. Тя ще внесе малко свежест и спомен за отминалите топли летни дни. Ще ви донесе приятното усещане за морски бриз и вълни. Рецептата за тези страхотни мъфини идва директно от тихоокеанското крайбрежие, където островитянка – дъщеря на вожд, расла преди около 3000 години. Вдъхновена от легендите, които ѝ разказва нейната баба, тя решава да напусне любимия си остров и спокойствието, за да намери „сърцето“ – бисерче на богинята, която би върнала плодородието в земите, обитавани от народа ѝ. Това е обичаната от всички Ваяна, която освен че притежава неподправен приключенски дух, прави и страхотни мъфини, рецептата за които споделяме с вас сега!

Необходими продукти:

  • 3 чаши брашно
  • 1 кафеена лъжичка сода
  • 3 яйца
  • 1 чаша вода
  • половин чаша зехтин или олио
  • 1 кофичка заквасена сметана
  • 2 чаши захар
  • 2 супени лъжици мед
  • шепа боровинки – може и замразени
  • няколко обикновени бисквити
  • ядливи цветя ако ви се намират, продават ги обикновено в магазините

Ще ви трябват и:

  • 2 дълбоки купи
  • пликче
  • ножица
  • бъркалка
  • формички за мъфини

Следвайте стъпките и ще станат суперски:

1. В първата купа смесете брашното, содата, яйцата, водата, зехтина и меда. Разбъркайте всичко хубаво, така че да стане на гладко тесто. Понякога отнема доста време, около 20 минути, но пък всичко си струва. Ваяна го казва! За да е по-лесно можете да изсипвате брашното малко по малко и така ще се разбърква по-лесно.

2. Всяка от формичките за мъфини напълнете с тесто почти догоре. Ние използвахме еднократни формички, така че ни се наложи да ги сложим и в тавичка. Но ако имате силиконови, многократни, би било още по-добре. След това сложете мъфините във фурната и ги печете за около 15-20 минути на 200 градуса или докато не покафенеят отгоре. След това изключете фурната и нека да изстиват.

3. През това време във втората купа изсипете заквасената сметана и захарта. Разбъркайте ги хубаво, докато захарта напълно се разтвори. Ще ви отнеме около 10 минути. След това сложете и боровинките. Ако не можете да ги намачкате направо в сместа, то по-добре го направете отделно с вилица. След това ги прибавете към сметаната и захарта. Тя ще се оцвети леко в синьо, какъвто е цветът на Тихия океан. Така ще придадете на мъфините морско настроение без изкуствени оцветители.

4. Тестото вече трябва да е добре изпечено и изстинало, затова го извадете от фурната, но и бъдете много внимателни.

5. В плика сложете сместа и след това отрежете крайчето му. Така ще получите импровизиран шприц. С негова помощ сложете върху всяко мъфинче от сместа, да му стане като шапка.

6. След това върху всяко сложете и малко начупени бисквити.

7. Ако имате ядливи цветя украсете ги и с по едно от тях. Става много екзотично. Ако пък не и така също са вкусни и носят много настроение. Опитайте!

Опитайте още:
Приказни есенни кексчета
Как да украсим кексчета като подаръци?



Коментари
1 коментар

Александър Александров, 10 г.,

Публикувано на 27.11.2016

Хубава рецепта замъфини.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град