Технологии и гейминг

Начало | Технологии и гейминг | Сглоби си сам PC: как да инсталирам CPU

Сглоби си сам PC: как да инсталирам CPU

Аз детето | 2023-03-14

Сглоби си сам PC: как да инсталирам CPU

Нашето ръководство за това как да си сглобите компютър започва с „мозъка“ на компютъра: инсталиране на процесора. Това също е една от най-бързите инсталации на компоненти в списъка, дори и да изисква известна степен на деликатност. Би било жалко да инвестирате в един от най-добрите процесори за игри, само за да го повредите поради неправилно боравене; за щастие, това може лесно да се избегне.

Процесът също варира леко в зависимост от типа процесор, който имате. Ако сте тук, за да научите как да инсталирате процесор на Intel например, ще откриете, че това включва лекото му пускане в гнездото на дънната платка, преди да поставите метален корпус отгоре му. Чиповете Ryzen 7000 на AMD работят по подобен начин, въпреки че по-старите процесори на AMD се заключват в гнездото с помощта на различен плъзгащ механизъм. Не се притеснявайте обаче, тъй като това ръководство ще обхване и двата типа гнезда. Инсталирането на процесора също е една от няколкото стъпки за изграждане на компютър, които препоръчваме да завършите на дънната платка, преди да започнете да монтирате последната в кутията. Това основно прави нещата като цяло по-лесни – имате повече пространство и светлина за работа извън кутията и когато дойде времето, можете просто да монтирате mobo с компоненти като CPU и RAM, които вече са прикрепени към него. Ако се притеснявате да поставите дънната си платка на твърдо бюро, можете да използвате кутията, в която идва, като импровизирана работна маса.

А сега прочетете внимателно стъпките и ги следвайте:

Стъпка 1: Отстранете пластмасовия капак от гнездото на процесора на вашата дънна платка – не можете да го пропуснете, има само един и е с размер на процесора – и повдигнете малкото метално лостче до него. За гнездата на Intel и гнездата AM5, използвани от чиповете Ryzen 7000, това ще освободи метален капак, подобен на рамка, от заключената му позиция – повдигнете го, така че вече да не закрива гнездото. На дънни платки, които използват по-стари процесори на AMD, повдигането на рамото вместо това ще накара пластмасовата част на гнездото да се плъзне настрани. Не много – по-малко от няколко милиметра – но все пак не забравяйте да повдигнете ръката докрай.

Стъпка 2: Сокетът и процесорът вече са готови да се „опознаят“. За моделите Intel или Ryzen 7000 потърсете малки прорези около ръбовете на процесора, след което ги подравнете с малките издатини около ръба на гнездото, за да знаете, че върви по правилния начин. След това внимателно поставете процесора, така че да лежи напълно хоризонтално. По-старите процесори Ryzen нямат тези прорези, така че вместо това подравнете щифтовете от долната страна на чипа с дупките в гнездото на дънната платка. Можете да разберете дали сте постигнали правилната ориентация, защото щифтовете трябва да паднат напълно в дупките без съпротивление, оставяйки процесора да стои идеално изравнен с гнездото.

Не се опитвайте, в името на всичко хубаво на света, да пъхате процесора в гнездото, ако не влиза лесно. Особено при чипове преди Ryzen 7000 AMD, тъй като тези щифтове от долната страна могат да се огънат или дори да се счупят. И ако дори един щифт не е прав, целият процесор не може да бъде поставен правилно в гнездото си и го прави подходящ само за кофата за боклук, освен ако не можете внимателно да разгънете щифтовете обратно до изправено положение. Чиповете Intel и Ryzen 7000 имат плоски контактни плочи отдолу, така че самите процесори не са изложени на същия вид риск, въпреки че трябва да се отнасяте внимателно и с двата компонента. Все още има щифтове, за да избегнете повреда: те са само в гнездото на дънната платка, а не на процесора.

Стъпка 3: Сега, когато процесорът е поставен в гнездото си и сте изслушали лекция за безопасност, всичко, което остава да направите, е да закрепите процесора на място. За процесори Intel/Ryzen 7000 спуснете металния капак обратно в началната му позиция. След това направете същото с металния лост. Докато натискате лоста надолу и го плъзгате обратно в ключалката му, трябва да почувствате, че металният капак притиска по-здраво горната част на процесора, задържайки го на място. Още по-лесно е с по-старите процесори на AMD, тъй като просто трябва да натиснете надолу и да закрепите лоста. Това ще премести гнездото обратно в изходната му позиция, осигурявайки процесора отвътре. Ако почувствате, че има голямо съпротивление на лоста, проверете отново дали чипът е ориентиран правилно и дали стои напълно хоризонтално – опитът да натиснете лоста ще огъне щифтовете, ако процесорът е в грешна позиция.

Добре, това е вашият първи инсталиран компютърен компонент! Все още не сме приключили с процесора, тъй като следващият етап от нашето ръководство за изграждане на компютър обхваща как да нанесете термична паста и да инсталирате охладител на процесора, но самият чип е на мястото си и е защитен. А сега следете сайта ни за следващата стъпка!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град