За родители

Начало | За родители | С полезни съвети и при огромен интерес се проведе есенното издание на „Форум бременност и детско здраве“ за 2021

С полезни съвети и при огромен интерес се проведе есенното издание на „Форум бременност и детско здраве“ за 2021

Аз детето | 2021-10-20

С полезни съвети и при огромен интерес се проведе есенното издание на „Форум бременност и детско здраве“ за 2021

Сравнително нисък е броят на разболелите се от COVID-19 бременни жени, като заболяването при тях преминава, в повечето случаи, леко. Въпреки това, рискът не трябва да се подминава, а превенцията остава основен източник на защита за бременната и бебето – отговорност за нея имат и близките. Около това мнение се обединиха специалистите, които се включиха в новото дигитално издание на „Форум бременност и детско здраве“. То се проведе на 16 октомври и събра едни от най-уважаваните имена в медицинските среди.

Събитието се излъчи на живо в каналите на организатора Puls.bg и стрийминг платформата на Investor Media Group – Investor Media PRO, и достигна до над 10 000 души. Една от темите, която породи най-силен интерес бе тази за COVID-19 и бременността. „Досега в „Майчин дом“ не е имало случай на предаване на коронавирусната инфекция от майка на бебе по време на самата бременност. Няма данни ваксинирането срещу COVID-19 да застрашава настъпването на бременност“, обясни управителят на Медицински център „Майчин дом“ – акушер-гинекологът д-р Иван Диков, пред водещата Румяна Тасева, която е и главен редактор на Puls.bg.

Друга ключова тема в програмата на есенното издание на форума за 2021 година бе за мерките при хипофункция на щитовидната жлеза и тиреоидит на Хашимото преди, по време на и след бременността. Д-р Емил Начев, ендокринолог от УСБАЛЕ „Акад. Иван Пенчев“, обясни, че диагнозата тиреоидит на Хашимото се среща все по-често през последните 15 години. Той подчерта, че при хипотиреоидизъм има риск от преждевременно раждане, аборт и нарушени когнитивни функции при новороденото. В някои случаи заболявания на щитовидната жлеза могат да се отключат и след раждането, като постпарталният тиреоидит се проявява най-често 2 до 6 месеца след раждане.

Добрата осведоменост и подготвеност на бременната жена, придържането към здравословен хранителен режим и физическата активност са изключително важни за протичането на по-леко раждане и по-бързото възстановяване на жената след това, обясни и д-р Ирена Шикова, акушер-гинеколог от „Майчин дом“. Тя обаче подчерта, че те не са абсолютна гаранция и призова бременните жени да се доверяват на проследяващите ги лекари. По отношение на методите на раждане, д-р Шикова допълни, че нормалното раждане е най-добрият избор, когато няма усложнения. Началникът на родилното отделение на СБАЛАГ “Шейново“ д-р Мадлен Китанова също подкрепи твърдението, като допълни, че възстановяването на матката е по-бързо при родилите естествено жени.

Освен за майчиното здраве, Форумът на Puls.bg постави фокус и върху грижата за новороденото. Томислава Ванкова от Laboratorios BABE хвърли светлина върху това, че млечните корички (крусти) в косата на бебетата често се бъркат с атопичен дерматит, но нямат нищо общо с това състояние и вместо да се чоплят, те трябва да бъдат ексфолирани със специален шампоан с каратолитично действие. Д-р Зорина Петрова от Medical Point пък обърна внимание върху това, че консултацията с детски ортодонт трябва да се направи още преди да започне смяната на млечните зъбки, особено в случаите, когато детето има затруднения с дишането. Причината е, че до неправилното подреждане на зъбките най-често се стига заради вредни навици като продължително смучене на палец, хранене с биберон и скърцане със зъби.

Какви са симптомите на отит при малките деца и как може да бъде предотвратен, обясни педиатърът доц. д-р Рада Маркова. По нейни наблюдения отитите не са често срещано усложнение след COVID-19, но като при всеки друг респираторен вирус не са изключени усложнения и в тази посока.

В допълнение към съветите за физическо здраве на майката и детето, „Форум бременност и детско здраве“ обърна внимание и върху важността на стабилното психично състояние на родителите, като покани психолога Ренета Минчева. Тя обясни, че в първите месеци след раждането е много важно майките да получават достатъчно помощ и подкрепа от семейството си. За правата на майката на работното място разказа HR специалистът Симона Райчева-Демерджиева. Тя посочи, че по време на бременност жената има право на по-облекчен режим на работа, подобрения на самото работно място, преместване в друг отдел и работа от вкъщи, в случай, че състоянието ѝ го изисква.

За финал „Форум бременност и детско здраве“ срещна зрителите си с младата и обичана актриса Радина Кърджилова, която отскоро вече е майка на второ момче. Тя разкри, че е преболедувала много тежко коронавирусна инфекция в деветия месец, но всичко е завършило благополучно с раждането на малкия Йоан. Със съпруга ѝ – актьора Деян Донков – вече мечтаят за трето дете. Какво още разказа тя – гледайте цялото издание на „Форум бременност и детско здраве“ на специално създадената стрийминг Investor Media PRO.

Генерални партньори на „Форум бременност и детско здраве“ са BABE Laboratorios и KIN, основен партньор е MEDICAL DENT. Събитието се провежда с подкрепата на столичната верига хипермаркети HIT Max, НУРОФЕН и Ikarov.

Медийни партньори са Bulgaria ON AIR, Dnes.bg, Az-jenata.bg, Az-deteto.bg, Tialoto.bg, Новите родители, Mamamia.bg, Първите седем, Bebok.eu, Жената днес и София играе/Sofia plays.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град