За родители

Начало | За родители | 5 идеи, с които да направите Коледата на децата още по-незабравима

5 идеи, с които да направите Коледата на децата още по-незабравима

Аз детето | 2021-12-07

5 идеи, с които да направите Коледата на децата още по-незабравима

На пръв поглед Бъдни вечер и Коледа сами по себе си са вълшебни празници, особено за децата. Украсяването на коледно дърво, лампичките, които мигат в тъмното, очакването на Дядо Коледа, подаръците, които се появяват по чудо под елхата. Но ако повтаряте един и същ сценарий всяка година – украсявате коледната елха, ядете лакомства и отваряте подаръците, празникът губи своята магия с времето. И се превръща в скучна рутина както за възрастни, така и за деца. Но има няколко лесни за изпълнение идеи, които ще харесат на детето и ще добавят щипка магия към коледните празници.

Започнете адвент календар

От 1 декември, а може и малко след това, детето изпълнява прости задачи или отгатва гатанки, обикновено свързани с подготовката за празника, и получава малки подаръци, като парчета шоколад. Това помага както на децата, така и на възрастните да създадат весело настроение и да усетят атмосферата на наближаваща приказка. Такива календари се продават навсякъде и вече съдържат не само шоколад, но и фиджети, малки играчки и други неща, но ако решите ще е много по-забавно заедно с детето да го направите сами. Пак не е толкова трудно!

Адвент календарите могат да изглеждат различно. Най-лесният вариант е да нарисувате или отпечатате стилизиран календар за декември и да зачеркнете друга дата или да залепяте стикери всеки ден. По-интересен вариант е да поръчате или да си направите комплект чанти на шнур или дървени чекмеджета. Поставете в тях задачи, пожелания или подаръци и ги отваряйте всеки ден с детето си.

Като цяло адвентният календар отваря много място за въображение. Ето още няколко идеи как да го направите:

  • закачете красиво проектирани крафт хартиени торби на стената;
  • купете и подредете много малки къщички, осветени с гирлянд;
  • поръчайте или ушийте платно с джобове;
  • прикрепете задачи и бонбони директно към коледните топки.

И ето опциите за това, което можете да поставите в клетките на календара:

  • Kinder Surprise;
  • бонбони;
  • малка играчка;
  • детайли от голям новогодишен пъзел, който след това може да се сглоби;
  • гатанки;
  • пожелания;
  • задачи – например нарисувайте Дядо Коледа, научете новогодишно стихотворение, печете бисквитки с родителите, направете играчка за коледно дърво.

Накратко, всичко зависи от вашето въображение. Ако нямате време да измисляте идеи, можете да потърсите идеи в интернет или да поръчате напълно завършен и попълнен календар.

Напишете отговор на писмото до Дядо Коледа

Всички са свикнали, че писмото се изпраща от дете, което разказва как е изминала годината и иска подаръци. Но ще бъде истинско чудо, ако самият Дядо Коледа напише лично съобщение на детето и го остави под елхата заедно с подаръци или го пусне в пощенската кутия. Разбира се, родителите ще трябва да бъдат в ролята на Дядо Коледа. Вземете красива хартия и цветни химикалки, пожелайте на детето честита Коледа, похвалете го за успехите му и пожелайте нещо добро. Украсете писмото и плика, нарисувайте например снежинки или използвайте пайети, кристали, красиви стикери, изкуствен сняг. За едно дете да получи такова съобщение ще бъде вълшебно и незабравимо преживяване.

Разбира се не забравяйте, че ние също помагаме на Дядо Коледа и можете да напишете електронно писмо заедно с детето, което също ще получи отговор от добрия старец с наша помощ.

„Постройте“ къща от меденки

Това е не само вкусен и необичаен десерт, но и приказен елемент от коледния декор. Не е необходимо да печете меденки. Можете да закупите готов комплект, който вече съдържа всички детайли на ядлива къща: стени, прозорци, сладки и дъвки за декорация, пудра захар. Остава само да приготвите глазурата или карамела и да комбинирате всички елементи. Можете да поставите малка електрическа свещ вътре в къщата, тогава ще изглежда абсолютно вълшебно.

Оставете следи от Дядо Коледа

Ако детето все още вярва в Дядо Коледа, то ще бъде много изненадано и щастливо да види доказателства, че той е поставил подаръците под елхата. Например снежните следи от стъпки по пода могат да показват това. Направете шаблони под формата на отпечатъци от обувки от листове хартия, вземете кутия с изкуствен сняг и нарисувайте отпечатъци от, да речем, входната врата до елхата. Благодарение на това Бъдни вечер ще стане още по-вълшебна за детето. Брашно или нишесте също ще работят вместо сняг. Ще трябва да потопите обувките си в тях и да ги оставите на пода.

Организирайте коледен куест

Чудесен начин да задържите детето си заето у дома и да добавите малко повече радост и пакости към празника. Нека децата за кратко да се превърнат в ловци на съкровища и да решават гатанки и пъзели, за да разберат къде са скрити подаръците. Не е необходимо да измисляте дълъг, труден и объркващ куест, да разработвате скрипт и да подготвяте реквизит за много дни (въпреки че ако искате, тогава защо не). Можете да се ограничите до много проста и компактна опция:

Подгответе гатанки, внимателно ги скрийте точно на дървото, зад играчките. Насочвайте детето си, като му помагате да премине от един въпрос към следващия. Например отговорът на първата гатанка е „Дом“, което означава, че нова улика е скрита зад играчка във формата на къщичка. Децата четат пъзела, решават го и след като са получили отговора – кажете „Заек“ – преминават към следващата играчка. И така няколко пъти, докато последният пъзел не изясни къде е подаръкът.

На същия принцип можете да разпръснете подсказки в цялата къща или двор. Приключението е забавно и вълнуващо. За по-сложни куестове, опитайте се да намерите безплатни скриптове в интернет или поканете аниматори да измислят и организират всичко.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град