забавна наука

Начало | забавна наука | Час, минута, секунда и флик – създадоха нова единица за време

Час, минута, секунда и флик – създадоха нова единица за време

Аз детето | 2018-01-23

Час, минута, секунда и флик – създадоха нова единица за време

Мислите си, че знаете всичко за измерването на времето. Знаете, че има часове, минути и секунди? Знаете дори колко секунди има в един час... Помислете пак, защото със сигурност не знаете, че съществува и мярка за време, която се нарича флик. Всъщност никой по целия свят не знаеше до днес! Новата мярка е създадена от социалната мрежа Фейсбук. Един флик е равен на една 705 600 000 част от секундата! Малко по-голям от наносекунда, но по-малък от микросекундата. Флик идва от английското съкращение за продължителност на един кадър (frame tick), подсказвайки за своя кинопроизход, пише в Science Alert създателят на флика Кристофър Хорват.

Ако се чудите защо на социалната мрежа ѝ трябва друга единица за време отговорът се крие в Окулус Рифт и плановете за развиване на виртуалната реалност. В киното, видеоигрите и всички други видове визуални и екранно базирани среди създателите на съдържание трябва да мислят в части от секундата. В киното всяка секунда се прожектират 24 образа или кадри в бърза последователност, която ни дава илюзията за движение. Проблемът, обяснява Хорват, е в това, че математиката става сложна, когато се опитате да работите с един кадър. При 24 кадъра в секунда всеки кадър е приблизително 0.04166666667 секунди дълъг, или 41666666.669 наносекунди. Тук идва на помощ фликът. Той може да представи всеки кадър в едно красиво и цяло число за много различни скорости на кадъра. Така например, при 24-те кадъра в секунда от киното един кадър е точно 29,400,000 флика, доста по удобно, нали?

При 60 кадъра в секунда, който е припознат като много желан ритъм на кадри в наситените с действие видео игри, всеки кадър е 11 760 000 флика дълъг. Това е “чисто“ число, което лесно може да бъде разделено или събрано, без да се притеснявате за десетичната запетая. Фейсбук са разпространили документацията за създаването на новата единица за време, като тя е с отворен код, което означава, че всеки може да я свали и да я интегрира в софтуера, който разработва, без да плаща такси или лицензи. Това навежда на мисълта, че фликът може да стане стандартна единица за време – ако не за часовника на ръката ви, то поне във визуалните изкуства.Коментари
1 коментар

Роси Кръстанова, 15 г.,

Публикувано на 23.01.2018

А 1 стотна на колко флика е равна. Или обратното колко флика са равни на 1 стотна

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град