малък готвач

Начало | малък готвач | Пухкав и ароматен кекс с череши

Пухкав и ароматен кекс с череши

Аз детето | 2020-06-10

Пухкав и ароматен кекс с череши

В сезона на най-вкусните и ароматни червени плодове – ягодите и черешите, ви предлагаме една сравнително лесна и много вкусна рецепта. Всеки обича кекс и сигурно у дома често си правите, но какво ще кажете вместо традиционното какао или просто голямо количество захар да го подсладите с малко череши. Така кексът ще стане много сочен, ароматен и още по-вкусен, а и различен. Така че ето и необходимите продукти:

  • 1 и половина чаена чаша брашно
  • 2 яйца
  • 1 чаена чаша захар
  • 4 супени лъжици олио
  • половин лимон
  • 1 чаена чаша прясно мляко
  • 10 г бакпулвер
  • 2 пакетчета ванилия
  • 300 г череши
  • пудра захар по желание

Ето и как да го приготвите:

Първо измийте хубаво черешите, а след това ги поставете в купа и внимателно махнете костилките от всяка череша. Това е малко цапащ процес. Най-лесно е да разцепите черешата на две с пръсти и да махнете костилката. Лесно е, просто цапа, затова внимавайте.

След като приключите с това върху черешите в купата сипете 3 супени лъжици захар и 3 супени лъжици брашно. След това разбъркайте леко черешите, ако има много сок от тях, докато сте махали костилките, не се притеснявайте, така кексът ще стане по-сочен и вкусен.

В отделен дълбок съд разбъркайте яйцата, докато се образуват мехурчета на повърхността. Това можете да направите и с миксер стига да имате и да знаете как се ползва, но и на ръка ще се справите. Към яйцата добавете захарта и разбъркайте пак, а после и олиото, млякото, изстискайте сока и от половин лимон, знаете с ръце е лесно. И отново разбъркайте, докато получите хомогенна смес. После добавяте и бакпулвера и двете пакетчета ванилия. Накрая добавяте и останалото ви брашно и продължавате да бъркате, докато получите тесто.

После изливате тестото в силиконова кексова форма или пък обикновена тава предварително постлана с хартия за печене. Отгоре разпределяте и черешите и изсипвате целия сок от купичката, ако има такъв.

Кексът се пече около 30-40 минути на 160-170 градуса като се проверява с клечка за зъби за готовност. Само внимавайте с фурната. Иначе е лесно, забождате клечката в кекса и я вадите, ако по нея няма никакво тесто – значи е готов.

След като се охлади вкусният кекс се поръсва с пудра захар по желание.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град