малък готвач
Пухкав и ароматен кекс с череши
В сезона на най-вкусните и ароматни червени плодове – ягодите и черешите, ви предлагаме една сравнително лесна и много вкусна рецепта. Всеки обича кекс и сигурно у дома често си правите, но какво ще кажете вместо традиционното какао или просто голямо количество захар да го подсладите с малко череши. Така кексът ще стане много сочен, ароматен и още по-вкусен, а и различен. Така че ето и необходимите продукти:
- 1 и половина чаена чаша брашно
- 2 яйца
- 1 чаена чаша захар
- 4 супени лъжици олио
- половин лимон
- 1 чаена чаша прясно мляко
- 10 г бакпулвер
- 2 пакетчета ванилия
- 300 г череши
- пудра захар по желание
Ето и как да го приготвите:
Първо измийте хубаво черешите, а след това ги поставете в купа и внимателно махнете костилките от всяка череша. Това е малко цапащ процес. Най-лесно е да разцепите черешата на две с пръсти и да махнете костилката. Лесно е, просто цапа, затова внимавайте.
След като приключите с това върху черешите в купата сипете 3 супени лъжици захар и 3 супени лъжици брашно. След това разбъркайте леко черешите, ако има много сок от тях, докато сте махали костилките, не се притеснявайте, така кексът ще стане по-сочен и вкусен.
В отделен дълбок съд разбъркайте яйцата, докато се образуват мехурчета на повърхността. Това можете да направите и с миксер стига да имате и да знаете как се ползва, но и на ръка ще се справите. Към яйцата добавете захарта и разбъркайте пак, а после и олиото, млякото, изстискайте сока и от половин лимон, знаете с ръце е лесно. И отново разбъркайте, докато получите хомогенна смес. После добавяте и бакпулвера и двете пакетчета ванилия. Накрая добавяте и останалото ви брашно и продължавате да бъркате, докато получите тесто.
После изливате тестото в силиконова кексова форма или пък обикновена тава предварително постлана с хартия за печене. Отгоре разпределяте и черешите и изсипвате целия сок от купичката, ако има такъв.
Кексът се пече около 30-40 минути на 160-170 градуса като се проверява с клечка за зъби за готовност. Само внимавайте с фурната. Иначе е лесно, забождате клечката в кекса и я вадите, ако по нея няма никакво тесто – значи е готов.
След като се охлади вкусният кекс се поръсва с пудра захар по желание.