Растения и животни

Начало | Растения и животни | Топ пет на най-големите птици в света

Топ пет на най-големите птици в света

Аз детето | 2020-09-07

Независимо дали ги обичате или не, не можете да отречете, че птиците са едни от тези животни, които просто не можем да избегнем дори в нашето ежедневие. От най-малките до най-големите, всяка една от тях е уникална и очарователна по свой собствен начин. Въпреки това, има наистина едни уникално големи птици. Кои са те ще разберем сега.
За да е ясно всичко обаче сме длъжни да ви кажем, че тази класация не е основана нито на размерите на птиците, нито на теглото им. Тук сме използвали една по-интересна величина, ако можем така да я наречем, а именно размаха на крилете. Защо сме използвали това ли? Много просто – птиците летят, а какво по-внушително и голямо може да има от крилете на една птица. А сега ето ги и нашите топ 5 птици.

5. Поен лебед



Под номер пет в нашия списък на най-големите птици в света сме класирали поен лебед. Неговата средна разпереност на крилата е 2,75 м. Тези птици, родени в северното полукълбо са сравнително добри в летенето, въпреки размера и теглото им, което достига до 12 кг. Широко разпространен е в Азия и Европа (включително и България), в редки случаи достига и Северна Америка. Прелетна птица. Обитава крайбрежните участъци на езера, язовири и големи реки, като понякога можем да го срещнем и в близост до соленоводни басейни.
Каквото и да си мислите за тях, няма съмнение, че лебедите изглеждат толкова величествени, когато летят.

4. Южноамерикански кондор


Този огромен приятел е под номер четири в нашата класация. Той идва от Южна Америка и по-точно от Андите, като в зависимост от това, на територията на коя страна се намира, често е наричан колумбийски, боливийски, перуански, чилийски и т. н. Южноамериканският кондор достига до над 1 метър дължина и между 10 и 15 кг. а размахът на крилете му – до впечатляващите 310-330см. Характерна за тези птици е черната окраска на перата, с изключение на по едно бяло петно на двете крила и „якичката“ на врата им. При мъжките екземпляри се наблюдава наличие на месест гребен над човката. При възрастните птици той достига до 5см. височина. Известно е, че тази птица се храни с труповете на елени или едър рогат добитък. Другото интересно, което може да се каже за тази птица е, че за разлика от много други грабливи птици, мъжките от този вид са по-големи по размер от женските. Смята се също, че кондорът е най-дълго живеещата птица от всички – тя може да живее до сто години, дори когато е в плен. Символ е на държавата Перу и присъства в гербовете на Боливия, Чили, Еквадор и др. Тази величествена птица присъства в множество песни, легенди и приказки на южноамериканските народи.

3. Щъркел марабу



Бронзовият медал в нашата класация взима един от многото видове щъркели. Неговият размах на крилете достига до внушителните 3.7 метра. Тази птица печели и в друга класация, макар и не толкова престижна, счита се за една от най-грозните птици. Този голям тропически вид щъркел обитава региона на субсахарска Африка. Храни се с най-различни насекоми и животни, както и с мърша. Това е причината главата и вратът на птицата да са без оперение, подобно на лешоядите, а също и да изглежда грозен.

2. Розов пеликан


Със среброто в нашата класация гордо се кичи розовият пеликан. Тази птица е част от семейството на пеликаните (както може би се досещате) и се среща предимно в Югоизточна Европа, Азия и Африка. По отношение на размах на крилете, при дълъг полет той обикновено е между 2,20 м и 3,8 метра. И за разлика от другите птици досега, и ние можем да се порадваме на този голям красавец, защото в резервата „Сребърна“ има малка колония от тези големи птици. Пеликанът се храни предимно с риба и по-рядко със земноводни. В България е изключително рядък вид, включен в „Червената книга“ като изчезващ вид. Това означава, че щом бъде установено гнездово находище в страната, то трябва да бъде обявено като защитена природна територия с най-строг режим на охрана. През 2007 г. в ПР „Сребърна“ са забелязани гнездящи 2 двойки, което дава надежда за възстановяване на естествената им среда в резервата и постепенно евентуално установяване на колония розови пеликани и в България.

1. И така... време е и за първото място... и то е за... странстващият албатрос. Честито първо място птичке!



Странстващият албатрос е морска птица, и си заслужи първото място със своя 4-метров размах на крилете и то не само в нашата класация. Учените смятат тази птица за най-голямата летяща птица на земята. Най-много екземпляри от този вид птица се срещат около Южния Ледовит океан, като единични екземпляри се наблюдават и в Белгия, Франция, Испания, Швеция и Англия. Основната им храна са сепиите и рибата, като странстващите албатроси обичат да се движат след корабите, защото се хранят с изхвърлени рибни отпадъци. В такъв момент броят им се увеличава, за разлика от обичайното търсене на храна, когато са винаги сами. Този вид албатрос прекарва от 5 до 7 години в полет над океаните по причини, които все още не са известни на орнитолозите. Едно от мненията е, че го правят, за да съзреят след излитането от гнездото, а друго, че им е вродено и го правят, за да могат да се научат да летят добре.
Видът е класифициран от Международния съюз за защита на природата като уязвим. През 1998 г. гнездящата популация наброява около 8500 двойки.

Въпреки това, трябва да ви кажем, че албатросът е най-голямата жива птица. Преди много години на нашата планета е съществувал друг вид, наречен Argentavis Magnificens. Тази праисторическа птица е живяла на нашата планета преди около 6000 години и според орнитолозите е имала размах на крилете 7 метра. Фосили на тези птици са били открити в Аржентина.

Вижте още:
Интересни и готини птици
Задачка-закачка за птици
В света на сладкото розово фламинго



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град