Растения и животни

Начало | Растения и животни | Нещо интересно за хлорофила

Нещо интересно за хлорофила

Аз детето | 2017-08-09

Нещо интересно за хлорофила

Искаме от вас да направите нещо! Намерете снимка на планетата Земя и я погледнете! Кое е първото нещо, което ви прави впечатление. Ако е това, че условно можем да я разделим на две части: вода и земя, то мислите, каквото и ние. Водата – това са всички нюанси на синьото – от почти прозрачния цвят по красивите брегове на морета и океани, до синьо-черните тонове на най-дълбоките места, където човешки крак все още не е стъпвал. Земята пък от друга страна е още по-шарена и интересна: имаме пустини, имаме много студени и много снежни места, имаме всякакви видове дървета, храсти и зеленина, кои от кои по-красиви. Сега сигурно ще се запитате защо говорим за всички тези цветове на планетата Земя. Много просто: днес ще разберем защо растенията са зелени, как растенията правят кислород и въобще какво е това нещо хлорофил и защо е толкова важно!

Сигурно знаете, че трябва да сме много благодарни на всяко едно малко цвете и особено на всяко едно клонче от дръвче, което имаме тук на планетата Земя. Благодарение на тях ние успяваме да правим първото и най-важно нещо, благодарение на което съществуваме – да дишаме. Това е така, защото зелените растения произвеждат така необходимия за нас кислород. Нищо друго не може да ни го осигури така, както го правят растенията. Това се случва, защото те владеят нещо наречено фотосинтеза. Фотосинтезата е ключовото действие в цялата работа. Това е химичен процес, при който растението превръща неорганичните вещества като вода, елементи от почвата и съдържанието във въздуха в органични като протеин, нишесте и въглехидрати. Досещате се, че то така се храни.

Най-голямата полза за нас обаче произлиза от това, че по време на процеса растението произвежда кислорода, който дишаме. Точно така – без фотосинтезата не бихме могли изобщо да живеем тук. Но най-главният „виновник“ за цялата тази работа е вещество, наречено хлорофил. Това вещество се занимава точно с превръщането на неорганичните вещества в органични. Смело можем да кажем, че хлорофилът е това за растенията, което е за нас кръвта. Да не говорим, че всички дървета, храсти и цветя получават и този хубав зелен цвят именно благодарение на хлорофила. Той им е най-необходим, за да живеят и затова имат най-много от него. Всички останали цветове, които виждаме всъщност са резултат от липсата на хлорофил. Особено ярък пример за този процес е есента, когато листата постепенно придобиват други цветове.

Нещо любопитно, всъщност, научно доказано за зеленото на хлорофила. Чудели ли сте се защо хлорофилът е зелен, а не червен или оранжев? Магнезият, който е централната молекула на хлорофила, съдържа специална пръстеновидна формация, която улавя другите дължини на светлинната вълна, но зелената – не. Така зелената част от светлината се отразява обратно към очите ни. Магнезият осигурява силен алкализиращ ефект върху тялото и така нашият организъм успява да си доставя кислород, който е от важно значение за телесните ни тъкани и клетки.

Още нещо интересно:
Чудно: извлечете хлорофил в домашни условия
Защо доматите стават червени, когато узреят?
Забавен есенен експеримент: защо листата сменят цветовете си?



Коментари
2 коментара

Симона Тодорова, 13 г.,

Публикувано на 10.08.2017

Не знаех тези неща за хлорофила, благодаря!

Берен Адемов, ,

Публикувано на 08.03.2023

Много полезна информация, благодаря!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град