приказки от деца

Начало | приказки от деца | Приказка за Лада, която помогнала на децата да спрат замърсяването на Земята

Приказка за Лада, която помогнала на децата да спрат замърсяването на Земята

Мартина Милева, 11 г., Горна Оряховица | 2010-01-10

Приказка за Лада, която помогнала на децата да спрат замърсяването на Земята

(Продължение на приказката “Племето на децата”, изпратена от перуанските деца.)

Един ден на територията на Амазония пристигнали цивилизованите хора. Децата, които нямали понятие от телевизори, компютри, телефони... разбрали колко напреднали са технологиите на цивилизацията и поискали да ги изучат, но те не знаели, че техниките унищожавали природата. Те забравили даровете, които били получили от защитниците на природата.
Животните започнали да се разболяват и да умират. Реките, моретата и езерата били замърсени с нефт и вредели на патиците, рибите и другите морски животни. Въздухът бил замърсен с цигарен дим, дим от въглищата, което също било много вредно за животните. Земята била замърсена с изкуствени торове, което вредяло на къртиците, лисиците и други животни, които живеели в нея. По този начин равновесието в природата било нарушено.

Щом пазителите разбрали, че децата се поддават на цивилизацията, те изпратили един гарван с писмо, което гласяло: “Деца, ние ви дадохме мъдростта, силата и мирогледа, огледайте се наоколо. Докато изучавате човешките технологии, вие унищожавате природата. Ще ви чакаме на “Вълшебната поляна”, точно когато слънцето залязва. Ако не дойдете, животните са обречени!”.
Гарванът видял децата, но когато едно от тях, на име Лен го съзряло, взело пушка с капси и го пернало по крилото. Птицата изпуснала посланието и отлетяла.
Лада* взела листа, но когато започнала да го чете, Анатема дръпнала писмото и го накъсала. Лен видял посланието, сглобил го като пъзел и го прочел.
Децата си спомнили за силите, които им били дали защитниците и се приготвили за път. Те пристигнали на време и се извинили на пазителите.
От тогава животните живеят в безопасност и в Амазония никой няма доверие на цивилизацията и балансът на природата се уравновесил.*Лада – име на славянска богиня на красотата
*Анатема – гръцка дума, означаваща проклятие, клетва към някого, чрез която трябва да му се случи нещо лошо.Коментари
1 коментар

Денислав Петков, 13 г.,

Публикувано на 11.01.2010

Не зная дали в Амазония има къртици и разни там животни които пишеш.Имаш много повторения а госпожата ни казва да се избягват.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град