интересно

Начало | интересно | През август ни очаква небесен спектакъл

През август ни очаква небесен спектакъл

Аз детето | 2023-08-03

През август ни очаква небесен спектакъл

До 78 метеорита на час ще падат от небето в средата на август. Явлението е част от т. нар. метеоритен поток, който започна през юли и ще продължи до края на настоящия месец. Това разказа астрофотографът Радослав Първанов. Той е един от най-изявените български фотографи. През годините е посветил хиляди часове в изучаване и снимане на Космоса и звездите. Радослав поясни, че астрофотографията изисква сериозна подготовка, математически изчисления, планиране и търпение, за да може човек да наблюдава или да улови с обектива си явленията, които се случват в звездното небе.

„Метеоритните потоци се следят кога ще се случат. Този, в който се намираме, ще приключи в края на август, а пикът му е на 13 август около 3 часа през нощта. Тогава прогнозно ще падат до 78 метеорита на час, което ще бъде един спектакъл над главите ни“, разкрива Радослав, цитиран от „Фокус“.

Според него тези явления могат да се видят най-добре на отдалечени от градската среда места, без излишно светлинно замърсяване от улични лампи и преминаващи автомобили.

„Ориентирът за хората, които познават небето, е съзвездието „Персей“, от определена звезда, когато се гледа или се снимат, те ще падат сякаш от едно място. Едно изключително красиво явление, препоръчвам всеки да си го подари. Може да отдели час или два, аз прекарвам по цяла нощ на открито. Снимайки и наблюдавайки това обогатяваш душата си с едни много красиви гледки. Това, което се случва над нас, заслужава да бъде наблюдавано, изучавано, а и много добър урок за децата“, допълва още фотографът.

Вижте още:



Коментари
1 коментар

Снежана Георгиева, 14 г.,

Публикувано на 11.08.2023

Благодаря, дано снимам и видя!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град