покани

Начало | покани | Посрещаме Деня на Европа в Пловдив с изложба, посветена на птиците, на Марица и величествените лешояди

Посрещаме Деня на Европа в Пловдив с изложба, посветена на птиците, на Марица и величествените лешояди

Аз детето | 2016-05-05

Посрещаме Деня на Европа в Пловдив с изложба, посветена на птиците, на Марица и величествените лешояди

На 9 май – Денят на Европа, от 10.30 часа, Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) с подкрепата на Общинска фондация „Пловдив 2019“, организира експозиция на Площад Централен в Пловдив, посветена на едни от най-редките птици в света – лешоядите, както и на река Марица и остров Адата, които са дом на огромно разнообразие от птици и своеобразна връзка на града с природата.

С красиви снимки и интересни факти организаторите ще представят египетския, черния и белоглавия лешояд в една по-различна светлина, от тази в която повечето хора ги виждат. Непопулярни сред съвременното общество, тези величествени и древни птици с хилядолетия са били смятани за свещени. Екологичната роля, която лешоядите изпълняват, предоставя незаменима услуга за останалия жив свят – те са санитарите на природата, които спират разпространението на заразни болести по животните и хората. По този начин, противно на всеобщото мнение, те са своеобразни носители на живота, а не на смъртта. Интересен и малко известен факт за египетския лешояд е, че едва в началото на миналия век е гнездил и по тепетата в Пловдив.

Друга тема на изложбата са птиците на река Марица и остров Адата. Посетителите могат да се запознаят с едни от най-често срещаните и най-емблематичните за реката видове, каквито са горската ушата сова, малкият корморан, сивата чапла, зимното бърне и др. Река Марица е важен акцент в програмата на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019. Идеята, заложена в програмата, е превръщането на речните зони в градски оазис: атрактивен пример за създаване на изкуство от рециклирани и екоматериали, вдъхновяващи технологични иновации, устойчив дизайн, архитектурни стратегии, място за алтернативен туризъм, образователни и социални инструменти за подобряването на връзката между природата и града.

Остров Адата също е част от програмата на бъдещата Европейска столица на културата, която акцентира върху възможността емблематични за града пространства да се превърнат в част от активния градски живот.

Експозицията ще бъде изложена на Площад Централен до началото на месец юни.Коментари
1 коментар

вики доревска, 9 г.,

Публикувано на 05.05.2016

До редакцията : Получихте ли загодката ми?!!!

От редакцията: Би ли била така добра да ни кажеш къде я изпрати, като коментар или по имейла, за да проверим. :-)

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град