любопитно

Начало | любопитно | Победителите в Игра с твоята идея са известни!

Победителите в Игра с твоята идея са известни!

Аз детето | 2005-11-17

В навечерието на Световния ден на детето, 20 ноември, на който се отбелязва приемането от ООН на Конвенцията за правата на детето, се връчват големите награди от конкурса за създаване на компютърни игри без насилие “Игра с твоята идея”.

162 деца взеха участие в конкурса, организиран от Държавната агенция за закрила на детето и Благотворителна фондация за деца Роналд Макдоналд България с партньорството на Българската Уеб Асоциация, Dir.bg и Az-deteto.com.

От 20 септември до 1 ноември деца до 18 г. от цялата страна изпращаха своите идеи за игри, които да имат позитивен и познавателен характер, да развиват въображението и мисленето на децата, без да съдържат елементи на насилие.

Журито избра 9 победителя, разделени в три възрастови категории – от 1 до 4 клас, от 5 до 8 клас и от 9 до 12 клас. Във всяка група има по един голям победител / награден с компютър / и по двама подгласници. Освен деветте големи награди журито присъжда и 32 поощрителни награди за оригинални сюжети.

От деветте наградени детски идеи ще бъдат създадени 9 истински компютърни игри от специалистите на ABC Design&Communication. Децата ще участват в процеса на създаване на игрите по техен вкус, като се включат лично в тяхното изработване заедно със специалистите.

Готовите игри ще бъдат представени публично на събитие през януари 2006г. Те ще бъдат качени на сайтовете на организаторите на конкурса, както и на онези български сайтове, които предлагат подходящо за деца съдържание и имат желание да подкрепят инициативата за създаване на безопасна Интернет среда. Новите игри ще бъдат предоставени и на училища в страната, в които има компютърни зали.

Конкурсът “Игра с твоята идея” е част от дългосрочен проект, който има за цел да постави в центъра на общественото внимание необходимостта от създаване на безопасна информационна среда за децата, защита от рисковете, които крие мрежата и от вредна информация, която влияе негативно върху детската психика и развитие.

Журито
Ширин Местан – Председател на Държавната агенция за закрила на детето
Митко Костов – Изпълнителен директор на Благотворителна фондация за деца Роналд Макдоналд България
Жанет Найденова – Председател на Българската Уеб Асоциация
Жюстин Томс – Българския детски портал az-deteto.com, ABC Design&Communication
Владимир Жеглов – Изпълнителен директор на Dir.bg
Добромира Бояджиева – Детски обществен съвет
Стефан Ванков – Детски обществен съвет

Победителите
Възрастова група 1 – 4 клас

I награда
Стефанка Атанасова Граматикова, 9 години – София
за играта “Шарен зоопарк”
Играта предизвиква логическото мислене у децата, докато ги разхожда из шарения свят на животните. В продължение на три нива играчът преминава своеобразен “изпит” и научава всичко за животните по света – техните навици, хранене, среда на живот, любопитни факти.

II награда
Виктор Велев Иванов, 7 години – Пловдив
за играта “ Уличният лабиринт”
Забавна и поучителна игра в помощ на всички малки и големи участници в уличното движение. Къде да пресечем, как да се предпазим от колите, как да разбираме знаците. Справяйки се с уличния лабиринт и препятствията на пътя, играчът научава правилата на движението.

III награда
Светослав Бориславов Иванов, 3 клас – гр. Попово
за играта “ Трите котки”
Забавни приключения с пухкави котенца са в основата на тази игра. Героят обича котките и се грижи за цял куп мяукащи глезани, чиито брой неудържимо нараства с всяко ниво на играта. След специалното участие на котарак, разбира се. Но цел на играча е да достави радост и на други деца, като им подарява малки котета. Затова той трябва да премине редица препятствия, да извърши добрини, за да покаже, че наистина обича котетата. Колкото повече добро е направил, толкова по-щастливи и обгрижени са неговите котки.

Възрастова група 5 – 8 клас

I награда
Александра Ненова Дянкова, 12 г. – Сливен
за играта “Пътешествие в България”
Това е игра за всички, които искат и трябва да научат повече за България, но забавлявайки се. По развлекателен начин играта провокира децата да покажат своите знания за историята и природните забележителности на нашата родина. Играчът пътува по различни маршрути из страната, като отговаря на въпроси, свързани с история, география, литература, фолклор, традиции на България. Какъв по-забавен и лесен начин да получиш знания за България, без да изпитваш страх от сложния учебник по история.

II награда
Албена Цонева – 13 г., Гала и Лора Цоневи на 11 г. от София
за играта “Малкото зло” Безстрашен герой се бори да спаси света. Той е сам и трябва да оправи всички бъркотии, които Малкото зло е причинило. На Малкото зло му омръзнало да живее само в приказките и тръгнало по света да прави бели, за да порасне. Играчът трябва да премине успешно и трите нива, за да оправи всички бъркотии и да върне Малкото зло в Страната на приказките. Които пък от своя страна станали скучни, защото там нямало вече кой да създава проблеми и героите си живеели прекрасно. Но за да победи Малкото зло играчът трябва да има познания от приказките, да въведе ред в историческите дати, да подреди химическите елементи, разместените държави по картата, имената на писатели и художници. С една дума – чрез познание Доброто побеждава Злото.

III награда
Теодора Любомирова Манолова, 13 г. – София
за играта “Търсач на добро”
Символите на доброто са отдавна забравени в Египет. Има само един човек, който може да ги намери и спаси света от злото. Играчът трябва успешно да премине през пирамидата на вярата, пирамидата на надеждата и храма на любовта, за да намери и подреди скритите символи, които да върнат доброто сред хората.

Възрастова група 9 – 12 клас

I награда
Христо Тошков Христов, 16 г. – София
за играта “ Силата на магията”
Добре дошли в Мития – фантастичния свят на безкрайните човешки възможности. Магьосници и крале ще изберат един елф, който трябва да премине всички изпитания и да се превърне в истински маг, достоен да унищожи тъмните сили в съседното царство. Великият маг на Мития избира елфа за свой чирак, на когото трябва да предаде вселенското знание чрез Книгите на Математиката, Литературата, Физиката, Химията, Географията и Музиката. Голямото изпитание обаче е изпитът, който елфът трябва да издържи пред злия маг на съседното царство, като използва наученото от книгите. Така, ако е усвоил добре знанието в предишните нива, главният герой ще бъде провъзгласен за истински маг и ще победи злото не с помощта на магията, а със знанието.

II награда
Филип Хитов, 16 г. – София
за играта “ Гегата”
Какво по-интересно от тийнейджърското ежедневие? Трудно ставане в 6.00 ч., хайде на даскало, среща с взискателни учители, после идва ред на домашните и пазаруване по сложния списък на ексцентричната майка – готвачка. През редица препятствия трябва да мине реалният герой на тази игра, за да спечели бонуси и да купи накрая подарък на приятелката си, да стигне до забавленията, но пък е доста приятно.

III награда
Десислава Иванова Минчева, 16 г. – Костинброд
за играта “Звездни детективи” /Star Detective Band/
Кой може да спаси птицата на любовта и да я върне на хората? Разбира се, че звездните детективи... Забавни приключения, опасни мисии и куп тайни очакват Каси, Мат, Джен и Сара, на чиито плещи лежи отговорността за спасяването на света. В мисиите на четирите момичета им помага и умното куче, което им подава жокери. Хубаво е да имаш приятели и да можеш да разчиташ на тях, още по-хубаво е, когато имаш силата да оправиш нещата !

Както и специални поощрителни награди с предложение за разработка в истински игри на:
Иван Тодоров и Теодора Сеизинска, на 16 г. от Ловеч за идеята за фентъзи игра– как Аврора и Валмир спасяват от злото фантастичния свят Армарин.
Моника Иванова, 16 г. от Лом за идеята “Мрав спасява Мравелина” – игра за малките, измислена от по-голямо дете.
Димитър Димитров на 13 г. от Сливен за идеята “Оцелей и помогни на животните” – игра за опознаване на животните от различни части на планетата.
Стефани и Явор Попови на 12 г. от София за идеята за домашния пакостлив дух Флип.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град