любопитно

Начало | любопитно | Сладолед – повече от сладък лед

Сладолед – повече от сладък лед

Аз детето | 2005-07-09

Сладолед – повече от сладък лед

Лято – ваканция и топло време – любимата разхлада за децата е вкусният, съблазнителен, изкусителен, разхладителен сладолед! Плодов, ванилов, шоколадов, йогурт, със сладки, с карамел – мммм – вкусно! Но как и от кога има сладолед? Ето една от многото версии за историята на това божествено нещо – сладоледа!

Английският владетел Чарлс Първи, който живял в далеечни далечни времена се славел с това, че обичал да дава големи банкети (събирания) за своите приятели. Канел ги често и ги гощавал добре. Това, разбира се, било не малко предизвикателство за Главния готвач на краля – французин на име Демирко, който следвало да измисля постоянно нови и нови деликатеси, с които да гощава поканените.
Един ден Главният готвач поднесъл нов десерт – изненада както за присъстващите гости, така и за краля. Това бил крем, който много наподобявал прясно навалял сняг, но бил и необикновено вкусен, сладък и свеж. Всички изпаднали във възторг от тази новост. А кралят заповядал на Демирко да не издава на никого тази рецепта. За да се сервира сладоледът само на кралската трапеза. Готвачът бил възнаграждаван богато ежегодно. През 1649 г. Чарлс Първи бил свален от престола и Демирко разгласил рецептата на любимия кралски десерт.

Друга история твърди, че още римският император Нерон изпращал свои пратеници да търсят лед из планините, за да може да похапва замразен плодов сироп, който много напомня днешните плодови сладоледи.

Каквато и да е истината всъщност, факт е, че днес сладоледът е най-популярният десерт за американците, а като най-добри се славят италианският, швейцарски и френски сладоледи.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град