любопитно

Начало | любопитно | Близалката – мода или ...

Близалката – мода или ...

Аз детето | 2005-07-04

Близалката – мода или ...

Близалката ... всяко дете я обича, а родителите изпадат в ужас и налагат рестрикции – не я купуват или не дават на децата си близалки – защото са вредни за зъбите, защото е некрасиво или защо ли още не ...

Какво е близалката? Ами просто – бонбон на клечка. Английското й наименование е Lollypop.

Факт е, че в комерсиалния й вид историята на близалките не е много къса, а също така е истина, че съществува от праисторически времена.

Може би малко деца знаят, че само до преди 50 години захарта (както и много други неща, сред които шоколадът, радиото, дори електричеството) не е била толкова достъпно нещо, както е днес и е била лукс. Бонбони са получавали само малка част от децата и то само за празник.

Историята на близалките датира от далечната 17... години. През XVII век захарта се считала в Англия за деликатес. От захарен сироп се правели бонбони, които за да се ядат по-дълго се ближели и за по-удобно се поставяли на клечка. Към сиропа се добавял различен вкус – мед, лимонов сок или листа от мента. С индустриалната революция и производството на бонбони и близалки изживяло своя бум.

Оттогава насам близалките са ежедневие за много деца по света. Близалки има във всякакви цветове, форми и вкусове, не рядко в съчетание с дъвки или интересни опаковки, играчки.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град