любими герои

Начало | любими герои | Питър – интересната история на световноизвестното английско зайче

Питър – интересната история на световноизвестното английско зайче

Аз детето | 2018-03-30

Питър – интересната история на световноизвестното английско зайче

Имаше едно време четири малки зайчета: Каламбик, Търкул, Пухчо и Питър. Те живееха с майка си в пясъчната рътлинка под корена на една голяма ела.“. Така започва историята и съществуването на едно от най-известните и обичани зайчета в света на име Питър! Негова създателка е Биатрикс Потър – известна детска писателка и художничка. Питър обаче не е просто един измислен литературен герой – той в действителност съществува. Истинско зайче е! Биатрикс е обичала животните наистина много и цял живот се е обграждала с тях. Вие може и да си мечтаете за кученце или рибки, но писателката е имала жаба, таралеж, тритон (кръстен Исак Нютон) и дори прилеп. Всички те са били нейни домашни любимци за които тя не само се грижела с удоволствие, но и рисувала всеки ден. Най-много от всички обаче обичала своето зайче Питър. То било наистина специално, толкова специално, че Биатрикс дори го разхождала навън на каишка и пътувала с него навсякъде.

Биатрикс така обичала своето зайче (всъщност били две, защото имала и друго на име Бенджамин, което се появява малко по-късно), че посвещавала цялото си време на това да го рисува и да си представя какво ли би било ако то се държи малко по-човешки и може да говори с нея. Така един ден бавачката на Биатрикс случайно намира нейни рисунки и няколко истории, които толкова харесва, че момичето не се поколебава да ги подари за нейния 5-годишен син. Детенцето разбира се харесва много и историята, и рисунките и ги гледа и чете непрекъснато. Така близо 10 години по-късно Биатрикс решава да покаже историите си и на други деца и сама финансира отпечатването на първите 250 броя от своите „заешки“ истории. Те са пуснати за продажба малко преди Коледа през 1901 година и се изчерпват докато мигнеш. Наложило се да бъдат отпечатани още 200 копия. Впечатлен от успеха на Биатрикс Потър, младият издател Норман Уорн предложил на авторката да сключат договор за издаването на „Зайчето Питър“. Още в края на следващата 1902 г. детската книжка излязла в 28-хиляден тираж.

Оттогава до днес зайчето Питър е най-обичаното зайче в целия свят. В това няма нищо учудващо! То върши най-забавни неща, докато опознава света. Всъщност много прилича на вас! Всяко дете лесно обиква зайчето и неговите дружки, които весело отскачат до градината на мистър Макрегър, макар че им е забранено и правят наистина доста пакости, от които винаги успяват да се измъкнат, не е ли това, което иска всяко дете... Наистина бихме искали да ви разкажем още много за Питър, но се опасяваме, че ще разкрием прекалено много от историите му, а такива истории по този забавен и неповторим начин може да разкаже само той. Естествено с помощта на Биатрикс Потър! Така че ще ви кажем само, че трябва да отделите време и да се запознаете с неповторимия калпазанин. Очакват ви приключения, които включват много пресни зеленчуци, горски обитатели и няколко забавни зайчета, които няма да ви оставят равнодушни и ще задържат усмивката на лицето ви дълго, дълго време!

Снимки: amazon.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град