важните неща

Начало | важните неща | Пазете се! 4 грипни щама ни атакуват в края на есента и през зимата

Пазете се! 4 грипни щама ни атакуват в края на есента и през зимата

Аз детето | 2019-09-26

Пазете се! 4 грипни щама ни атакуват в края на есента и през зимата

Течащ нос, кашлица, болки в гърлото, понякога и температура – това може и да изглеждат като чудесни симптоми да не отидеш на училище, но ако наистина ги изпиташ върху себе си вече не мислиш така! Грипът е наистина нещо ужасно, колкото и малък да е той и никой от нас не иска да се разболява от нещо такова, нали? За съжаление обаче всяка есен и зима той буквално ни атакува. Тази година няма да е по-различно, при това ще трябва да се пазим от цели 4 щама. За всички, които не знаят – щам е лека генетична мутация в познат на света вирус или бактерия. Това означава, че ние и друг път сме се сблъсквали с този вирус, но сега той е леко променен и съответно може отново да ни зарази, защото тялото ни няма имунитет точно срещу тази лека промяна.

„Те са две групи. Срещу грип А това са два щама. „Бризбейн“ е срещу H1. Това е бившият пандемичен или свински грип. Вторият щам е „Канзас“, той е срещу H3. Това е грипният вирус, който беше преди няколко години в страната ни. Грипният вирус от група Б е с други два ваксинални щама. Това е „Колорадо“ за единия и другия „Пукет“ щамът, по линията „Ямагата“ и „Виктория“, който преди години уплаши наша група учени“, казва Проф. Тодор Кантарджиев – директорът на Центъра по заразни и паразитни болести. Проф. Тодор Кантарджиев коментира още, че традиционно пикът на грипа настъпва в края на годината или първите месеци на следващата, така ще бъде и този сезон. Важно е обаче да се следи в кои градове ще бъдат първите случаи на заболели, тъй като често различни области на страната са с различен тип на грипния вирус. В момента в Южна България има доста регистрирани случаи на аденовируси, които преминават за около седмица, каза още проф. Кантарджиев.

Обикновено симптомите са грипоподобни и включват повишена температура, кашлица, хрема, зачервено гърло. Вирусите от тази група се характеризират с висока устойчивост в околната среда и лесно се предават от дете на дете, особено в затворени колективи, каквито са детските ясли и градини. Разбира се традиционно той съветва да се ваксинираме, но уточнява, че това е лично решение на всяко дете или по-скоро на родителите му. Според едни ваксините са вредни, според други полезни, а според трети нямат никакво значение. Това разбира се е решение на родителите ви, но освен тях има и други начини по които да се пазите и да го направите съвсем сами.

Най-основното е да пазите лична хигиена. Да миете ръцете си особено преди хранене, когато се приберете вкъщи и преди или след като сте били в тоалетната. Хубаво е подръка да имате и мокри кърпички или антибактериален гел, а също и често да перете дрехите си. Да осигурявате на тялото си достатъчно почивка, най-вече като спите достатъчно време през нощта, както и да си осигурявате много витамини. Как ли? Не, не посягайте към разтворимите таблетки, които правят „шшшшшш“, когато ги сложите във вода. Това също ще кажат родителите ви, а вие не забравяйте да хапвате достатъчно плодове и зеленчуци. Особено сега е пълно с всякакви витаминозни вкуснотии. Ябълки, чушки, грозде, домати, малини, къпини, все още се намират дори и ягоди. Царевица, зеле, тиква – не ги пропускайте, много са вкусни и могат да ви предпазят от всякакви щамове.

Ето и още няколко неща, които вие и родителите ви да знаете за грипа и вирусите!
Какво е имунитет?
Защо имаме нужда от витамин C?
Как тялото ни приема витамините и какво прави с тях?
Когато детето има температура... Няколко грешки, които да не допускаме
Да свалим температурата на детето без излишни лекарства
Защо когато се разболеем понякога вдигаме температура?
Ежедневни неща, които често забравяме да правим, но те ще ни предпазят от грип
5 вкусни напитки за деца, които повишават имунитета и подпомагат по-бързото оздравяване от грипКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град