важните неща

Начало | важните неща | Над 1 милион деца ще „избягат“ от училище заради стачката за климата този петък

Над 1 милион деца ще „избягат“ от училище заради стачката за климата този петък

Аз детето | 2019-09-18

Над 1 милион деца ще „избягат“ от училище заради стачката за климата този петък

Очаква се в Стачката за климата в Ню Йорк да вземат участие 1,1 милиона деца, отбелязват световните агенции, цитирани от БГНЕС. Директорите на училища в САЩ се чудят каква позиция да заемат, след като управата на града вече обяви, че децата няма да бъдат наказани за отсъствията в петък. Стачката за климата е подобна на протеста „Петъци за бъдеще“, започнат от шведската ученичка Грета Тунберг, която не ходеше на училище всеки петък, за да протестира пред сградата на правителството, че не се прави нищо за борба с климатичните промени. Митингът има за цел да обърне вниманието на обществото към опазването на природата, като ще бъде организиран 3 дни преди срещата на високо равнище за климата в ООН. Повече от 115 държави и над 1000 града са изразили желание да се включат в масовия протест. В митингите няма да участват само ученици, но и възрастни, които са напуснали работните си места на 20 септември, за да протестират срещу бездействието в борбата с глобалното затопляне.

Предстоящите протести ще се проведат в следващите два последователни петъка, предназначени да съвпадат със срещата на върха на световните правителства за обсъждане на действията за извънредните климатични изменения. Срещата ще се проведе в Организацията на обединените нации в Ню Йорк (ООН) и ще започне на 23-ти септември. На 20 и 27 септември хиляди хора от градовете по целия свят ще се обединят в мащабни протести, като самата Грета Тунберг ще присъства на климатичния протест в Ню Йорк на 20-ти септември.

„Положението на Планетата изобщо не е розово. Наскоро станахме свидетели на ужасяващите пожари в Арктика, а огънят все още бушува в тропическите гори край Амазонка. Наскоро Исландия направи погребение на 700-годишен ледник, убит от климатичните промени. Един милион видове са застрашени от изчезване, а много вече са изгубени. Преживяваме криза, а децата и бъдещите поколения най-вероятно ще живеят в коренно различна среда, от тази, която познаваме. През следващата седмица студенти и възрастни ще се присъединят към глобални стачки, за да поискат спешни мерки срещу промените в климата.“ – казва Грета, която преди броени дни получи и награда от неправителствената организация „Амнести Интернешънъл“.

Младата шведка бе аплодирана от студенти в университета „Джордж Вашингтон“ в столицата на САЩ, където ѝ бе връчена наградата.„Необходимите промени и политики за справяне с тази криза просто не съществуват“, каза Тунберг, стъпила на поставка, за да стигне до микрофона. „Затова всеки от нас трябва да направи всичко по силите си, за да поиска сметка от онези, които са на власт и да ги накара да предприемат действия“, добави тя. Наградата е за милионите млади хора, които от миналата година се включиха в петъчните ученически стачки на движението „Петъци за бъдещето“, каза Грета Тунберг.

Снимки от протестите в Швеция и Германия от ReutersКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град