любопитно

Начало | любопитно | Знаете ли какво е бариста?

Знаете ли какво е бариста?

Аз детето | 2018-07-26

Знаете ли какво е бариста?

Няма как да не сте ходили в някое по-специално кафене поне веднъж! Все пак знаем, че повечето родители са пристрастени към горчивата напитка и не могат да преживеят деня без една чашка от нея. В тези специални кафенета обаче често не сервират само кафе, а и най-вкусния горещ шоколад или пък разхлаждащи шейкове или освежаващи сокове. Дори и кафето не е точно кафе, а си е чисто произведение на кулинарното и изобразителното изкуство. Точно и затова хората, които го приготвят се наричат бариста. Освен че те трябва да запомнят съставките на много кафе напитки като капучино, мокачино, лече, мока, кортадо и всякакви подобни, трябва да бъдат и поне мъничко артистични и да могат да рисуват!

Всъщност бариста е италианската дума за барман, и в Италия тези хора са длъжни да приготвят не само кафе напитки, но и шейкове и дори алкохолни и безалкохолни коктейли. В останалата част от света обаче бариста се нарича човекът, който сервира кафе! Те приготвят тези напитки на основата на еспресото. Еспресото не е определено кафе на зърна например. Еспресото е специален начин за приготвяне на кафе. Той е създаден в Италия през 1884 година и се приготвя като кафето се залива с много гореща вода под налягане! В сравнение с обикновеното кафе, еспресото е по-плътно и има по-интензивен вкус. Въпреки че някои предпочитат вкуса на обикновено еспресо, други предпочитат кафе напитки, при които се смесват еспресо с вода, мляко или други съставки.

Най-важното обаче, което е необходимо, за да си бариста, е да можеш да рисуваш! Те умеят да превръщат една обикновена чаша капучино или лате в истинско произведение на изкуството. Заради удоволствието на клиентите си до такава степен са усъвършенствали способностите си да рисуват с кафе, млечна пяна и шоколад, че за секунди сътворяват слънчеви залези, цветя, животни и хора само в една чаша, пък била тя и пластмасова.

Снимки: pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град