малък готвач
Палачинки пеперудка си сготви и вкусно ги хапни!
Обичаме... не... обожаваме... не... направо боготворим палачинките. Те са най-любимата от най-любимите ни храни. Те са леки и вкусни, могат да бъдат поднесени със сладко от ягоди, с шоколад, със смокини или пък със сирене и кашкавал. Както ти харесва! Те са любима закуска на всеки, без съмнение и ваша. Кой пък не обича палачинки? Знаете ли обаче, че можете да ги направите и още по-уникални. Една палачинка въобще не е нужно да е кръгла, за да е палачинка. Тя може да има форма и на пеперуда. Със съвсем малко рисувателни способности, каквито не се съмняваме всеки от вас има – палачинката може да се превърне в истинско вкусно произведение на изкуството и то у дома. Малко помощ от мама, баба или татко за по-малките от вас и ще имате най-уникалните палачинки за закуска. Такива не сервират и в най-скъпия ресторант, но пък вие си ги имате у дома. Готови ли сте да хапнете вкусно?
Тогава ще са ви необходими (по нашата рецепта, а ако си имате ваша за палачинки, направете тестото по вашия начин, а след това прочетете и как да превърнете палачинките в пеперуди):
- 1 чаша брашно
- 1 супена лъжица кафява захар
- 2 супени лъжици сода
- щипка сол
- 1 чаша прясно мляко
- 2 супени лъжици олио или зехтин
- 1 пакетче ванилия
- 2 яйца
Ще ви трябват също:
- пакетче масло
- шише за палачинки или просто пластмасово с дупка на капачката
- 1 пакетче шарени шоколадови пръчици
- тиган
- шпатула
- дълбока купа
- бъркалка
Ето и как точно се правят:
Първо трябва да направите тестото за палачинки – ама естествено! Както казахме, ако си имате ваша изпитана рецепта, следвайте нея. Ние лично първо разбиваме яйцата, после добавяме и останалите продукти без брашното и разбъркваме хубаво, а накрая малко по малко, докато все още бъркаме, добавяме и брашното. Знаете, че за да се получи палачинка сместа трябва да е рядка като боза. Така че ако е прекалено гъста добавяме още малко мляко, а ако е рядка – още малко брашно. Няма нищо непоправимо при тестото за палачинки.
След като е готово ето и необикновената част с пеперудите. Запомнете обаче, че ще използвате котлона, така че ако трябва помолете за помощ.
Включете котлона на най-високата степен и поставете тигана отгоре. Внимателно хванете бучката масло или по-добре я забодете с вилица и намажете дъното на тигана с нея. Просто минете на всяко място няколко пъти и готово. Маслото не трябва да е много, за да не станат прекалено мазни палачинките. Сега и интересната част. Вместо да изливате част от сместа с лъжица и да я разпределяте по целия тиган – ще направите пеперуда. Как ли? По-лесно е отколкото звучи.
Сипете сместа за палачинките в специално шише с дупка или пък просто направете дупка на капачка на пластмасово шише. Като за начало внимателно изстискайте малко тесто като линия по средата на тигана и направете една точка отгоре. Линията не е нужно да е идеално права.
Изчакайте около 5-10 секунди и след това около нея направете крила на пеперуда. Почти същото като да рисувате с четка. Помнете, че първата палачинка може и да не стане както трябва, но от втория или третия път ще се получи със сигурност. Просто трябва да му свикнете малко.
След това изчакайте още 5 секунди и вътре в крилата направете линии, като оставяте малко празно пространство между тях.
Изчакайте още пет секунди и вътре в празните пространства внимателно поръсете с малко шарени шоколадови пръчици.
След това отгоре запълнете с още тесто за палачинки! Накрая гответе палачинката както обикновено. Когато в тестото се образуват дупки или малки балончета и краищата леко покафенеят, обърнете палачинката-пеперуда с шпатула от другата страна, за да се изпече.
После просто извадете в чиния! Е, не е ли най-красивата и необичайна палачинка, която сте виждали! От сместа с нашите продукти ще се получат около 10 палачинки. Те са вкусни и просто така, но можете и да ги намажете с любимото си сладко или шоколад. Дори и със сирене се получават. Изпробвано е!
Вижте и още няколко рецепти за вкусни палачинки:
Палачинки само с три продукта и дори са без брашно
Любимите палачинки на Роалд Дал
Различни и вкусни: палачинки с овесени ядки и ябълки