малък готвач
Нова традиция създайте и коледна елха от плодове направете!
Така очакваният от всички нас празник е буквално на прага! Още малко и ще получим така очакваните подаръци, ще се забавляваме заедно със семейството и всеки от нас ще остави грижите си за друг ден! Също и ще си похапнем вкусно! Кога друг път от кухнята на мама се носят такива невероятни миризми. Добре де, предполагаме, че и друг път тя готви изкушаващи ястия, но пък само на Коледа те някак си стават още по-вкусни. И само тогава получавате шоколади и сладки на корем. Знаете ли обаче, че плодовете са не по-малко вкусни и те също могат да се сдобият с интересна коледна премяна. Затова, докато се готвят вкусните ястия, защо вие не направите един вкусен плодов десерт. И той ще е по-коледен откогато и да било, защото ще има форма на цветна елхичка. Как ли? Много лесно!
Ще са ви необходими:
- цял пресен ананас
- 1 голяма круша
- по една чепка червено и бяло грозде
- 3 кивита
- 2 мандарини
- 200 г ягоди
- 100 г малини
- нож
- формичка за сладки
- една кутия клечки за зъби
- дървено шишче
Разбира се ако решите, можете да използвате и други ваши любими плодове. Само крушата и ананаса са задължителни, защото са основата. Ето и как става цялата работа:
Първо отрежете върха на ананаса, както и долната му част и след това го обелете! Лесно е! Просто го поставете на дъска да стои прав и режете кората от всяка страна. Но нали си знаете – внимавайте с ножа и ако е нужно помолете за малко помощ. Накрая трябва да получите ето такъв ананас!
След това измийте добре и крушата. Махнете също дръжката и малко от долната ѝ част. Ако искате я обелете, но може и да не го правите и с помощта на дървеното шишче я закрепете върху ананаса. Просто я поставете отгоре и забодете шишчето по средата. Сега е моментът да преместите елхичката в подходяща чиния за сервиране, иначе после ще е малко по-сложно.
Сега трябва да измиете, обелите и при необходимост нарежете и останалите плодове на парченца.
Накрая следва и най-забавната част! Всяко плодче закрепете на върха на клечка за зъби, а след това забодете в ананаса или крушата. Редувайте ги и правете това, докато двата големи плода не бъдат покрити! Съветваме ви първо да започнете с по-големите плодове и след това да редите по-малките – така е по-лесно. Виждате ли колко красиво и шарено се получава и о... има форма на елха! По желание можете да я поръсите с течен шоколад или кокосови стърготини, но и без тях е вкусна и красива! Идеалният коледен десерт!
О, забравихме да кажем за върха. Можете с форма за сладки да изрежете част от отрязания връх на ананаса и след това да закрепите с клечка за зъби формичката. Става още по-красиво.