малък готвач
Пиле с ориз по нов начин приготви и на екзотичен вкус се наслади
Обичате ли пиле с ориз? Не се и съмнявахме, все пак то си е доста традиционен обяд или вечеря за нашата страна. Със сигурност често ви го приготвят у дома, както и в детската градина или училище. И защо пък не? Вкусно е и всъщност не е никак трудно да се направи. Разбира се ние няма да ви обясняваме как да си го приготвите, защото със сигурност вече знаете това. Добре, всъщност ще ви обясним, но рецептата е малко по-различна и необичайна отколкото я познавате. Вкусът също ще бъде малко по-необикновен, даже можем да кажем и екзотичен и макар необходимите съставки да ви се струват странни ви съветваме да опитате. Ще видите как заедно се съчетават идеално и колко вкусно се получава. Пък и не се съмняваме, че мама би се зарадвала един път вие да приготвите вечеря, като вие сте главните готвачи, а тя само ви помага. В случая най-вече за рязането на продуктите, другото е лесно.
Ето ги и самите тях:
- 1 скилидка чесън
- ¼ чаена чаша кафява захар
- ¼ чаена чаша соев сос
- 500 мл вода
- 1 глава лук
- 2 чушки
- половин консерва компот от ананас
- 3-4 пилешки бутчета
- 2 супени лъжици зехтин
- 1 и половина чаена чаша ориз
- 1 чаена чаша сок от ананас от компот
- връзка магданоз
Пригответе си също:
- нож
- дъска за рязане
- тавичка за печене
Става много вкусно!
Първо обелете и нарежете чесъна на малки парчета. Поставете го в тавичката за печене и го залейте с две супени лъжици зехтин. Към тези продукти добавете и кафявата захар и соевия сос и разбъркайте, докато се смесят. Отгоре сложете и пилешките бутчета и поставете тавичката във фурната. Включете я на 200 градуса и оставете за около 15 минути, за да може пилето леко да се запече.
През това време (за по-малките от вас всичко трябва да става с помощ, което не е никак лошо), обелете и нарежете лука, измийте и нарежете и чушките, както и извадете малко плод от компота от ананас. Ако ананасът е на шайби – нарежете го на парченца. След това добавете всичко към тавичката във фурната, много внимавайте да не се изгорите! Добавете и 500 мл вода, както и една чаша сок от ананас. О, и не забравяйте ориза! Разбъркайте хубаво и отново върнете във фурната. Оставете ястието да се пече около 40 минути, като го поглеждате от време на време, защото оризът доста попива водата и може да загори. Ако случайно няма вода, но оризът все още не е готов, просто добавяте още малко вода. Все пак обаче 500 мл заедно със сока от ананас би трябвало да стигнат. По желание накрая можете да поръсите и с измит и нарязан магданоз!
Това е всичко! Да, знаем, че звучи доста необичайно, особено с ананаса, но пиле и ананас всъщност много си отиват – просто опитайте и ще се уверите!
Опитайте и още няколко апетитни пилешки рецепти:
Сочно пиле със спанак
Най-вкусните печени пилешки хапки