За родители

Начало | За родители | От 1 януари 2020 детските градини в Свищов стават безплатни

От 1 януари 2020 детските градини в Свищов стават безплатни

Аз детето | 2019-12-09

От 1 януари 2020 детските градини в Свищов стават безплатни

Детските градини в Свищов от догодина стават безплатни. Таксата от 50 лева, която родителите плащат месечно за храненето на децата, ще бъде поета изцяло от общинския бюджет, съобщи БТА. След като миналата година отпадна присъствената такса от 10 лева месечно за посещение на детска градина, от догодина напълно отпада и таксата за изхранване в детските градини и ясли в община Свищов, поясни кметът Генчо Генчев. Това са част от мерките за справяне с демографската криза, насочени към младите семейства.

„Мисля, че това е един изключителен подарък за младите семейства за новата 2020 година.Да дадем равен достъп на всички деца, независимо от социален статус, да посещават образователната система. Това обхваща близо 800 деца от 15 детски градини на територията на цялата община“, е посочил кметът Генчо Генчев, той е уточнил, че средствата от близо 250 хиляди лева, необходими да покрият таксата на всички деца, посещаващи детска градина, ще бъдат обезпечени. Парите ще бъдат осигурени от реализирани икономии, посочи градоначалникът. Генчев подчерта, че това няма да се отрази върху качеството на хранене на децата.

Кметът е отбелязал, че с новите условия ще се увеличи обхватът и средната месечна посещаемост в детските градини, което ще доведе до по-добра социализация на децата в ранна детска възраст и ще подобри подготовката им за училище.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град