За родители

Начало | За родители | 4-годишните също ще посещават задължително предучилищната от догодина

4-годишните също ще посещават задължително предучилищната от догодина

Аз детето | 2019-12-16

4-годишните също ще посещават задължително предучилищната от догодина

От идната учебна година – 2020/2021 г. предучилищното образование ще стане задължително и за 4-годишните деца, съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев на брифинг в Министерския съвет след заседанието на координационното звено по изпълнение на Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане в образователната система и предотвратяване на отпадането на деца и ученици в задължителна училищна възраст. Той добави, че това е записано в разпоредбата за Държавния бюджет, която задължава министерството да изготви проектозакон за промени в Закона за предучилищното и училищното образование. Министърът на образованието припомни, че въвеждането на задължителната подготовка за децата на 5-годишна възраст е бил направен компромис от две години за общините, които нямат такава възможност. През това време не са получавали допълнителни средства.

„В момента сме сформирали работна група, но общият принцип ще бъде от учебната 2020/2021 г., вероятно с изключения“, каза Красимир Вълчев, цитиран от БТА. От началото на учебната година допълнително 6500 деца са записани в образователната система, посочи Вълчев. Това е доста по-малко от предходните две години. Тогава общо 42 500 деца са били записани в образователната система, които преди това са били отпаднали или не са били записани. Вълчев уточни, че за трите години около 49 000 деца и ученици са записани в образователната система. Отделно от това има и вторично отпаднали, които за трите години са малко над 6 000. „Т. е. говорим за един нетен резултат от 43 000 деца, които са допълнително записани в образователната система“, заяви министърът.

Обхващането на предучилищната възраст е ключово за когнитивното, социално-емоционалното и най-вече за езиковото развитие на децата от семейства, които не си говорят на български език. Имаме много категорични данни за децата, които са обхванати в предучилищна възраст. Те имат много повече шансове за образователна интеграция. За това да завършат основно образование, да се включат в профилирано или професионално образование. Да бъдат пригодни за пазара на труда“, коментира Красимир Вълчев. По тази причина, добави министърът, през следващите два месеца, както е записано в Закона за държавния бюджет, ще разработим законови промени за задължителния обхват на децата в четиригодишна възраст в образователната система. Ще го направим разумно. Там, където няма обективна възможност, ще се направят изключения, отбеляза Вълчев.

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева каза, че от страна на воденото от нея ведомство е било отчетено добро взаимодействие с МОН. Вицепремиерът Томислав Дончев добави, че в рамките на днешната среща е било отчетено, че е необходима вторична мобилизация в рамките на вече създадената. Според него са необходими повече усилия на терен. Затова е взето решение да се правят и зимни обходи, въпреки че не е началото на учебната година. Според него допълнително трябва да се разшири спектърът от действия, които се предприемат. Той е на мнение, че основен фокус трябва да бъде превенцията. Въпреки всичко Дончев смята, че механизмът за предотвратяване на отпадането на деца и ученици в задължителна училищна възраст работи успешно.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град