За родители

Начало | За родители | Още 4 от най-често срещаните грешки, които родителите допускат, когато детето е болно

Още 4 от най-често срещаните грешки, които родителите допускат, когато детето е болно

Аз детето | 2019-11-25

Още 4 от най-често срещаните грешки, които родителите допускат, когато детето е болно

Децата боледуват често и каквито и витамини да им даваме това няма как да бъде избегнато! Особено когато ходят на детска градина или училище. Там е пълно с други деца и всички непрекъснато са в близък контакт, докато си играят заедно. Освен това детската имунна система не е достатъчно развита. Разбира се всеки родител се стреми да направи най-доброто за детето си и когато е с хрема или болно гърло иска да му помогне по всякакъв възможен начин. Понякога обаче точно в този стремеж родителите са склонни да спазват всякакви безумни съвети и да допускат основни грешки, които не само че не помагат, но понякога могат и да навредят. Ето кои 4 грешки не бива да допускате, когато детето ви е болно!

Малкото дете само взема лекарствата си или му ги дава който свари

Доста е наивно да смятаме, че едно малко дете може само да се оправя с взимането на лекарства, като е достатъчно само да го подсетим по телефона. Особено пък когато става въпрос за началото на заболяването и симптомите са твърде силни. Само си представете как едно дете с температура или треска може само да вземе определеното количество лекарство по определения начин. Вероятността нещо да се обърка е много голяма. Освен това не е хубаво лекарствата да бъдат давани от този, който в момента е вкъщи. Причината е много проста, но важна за здравето: хубаво е само един определен възрастен човек да следва схемата и да контролира процеса по приемане на лекарствата, за да забележи ако има някакъв проблем.

Паникьосване при температура

Високата температура определено носи неприятни усещания за всеки човек, а при децата тя е особено драматична. Втрисане, виене на свят – просто ужас, особено за родителите, които гледат страдащото си дете и все повече и повече се паникьосват. Но паниката е лош съветник – във всяка една опасна ситуация. На първо място трябва да се успокоите и да си напомните, че леко повишената температура е естествена защита на организма за справяне с вирусна или бактериална инфекция. Но при такива симптоми няма как да не искате да облекчите страданието на хлапето си и дори при най-ниската температура веднага прибягваме до лекарствата. Специалистите обаче казват, че ако температурата е под 38,2 градуса да даваме лекарства всъщност е грешка. Това е защита! Вдигайки температура организмът всъщност се опитва да стане неблагоприятно място за вирусите и бактериите. Ако обаче температурата се вдигне над тези градуси задължително трябва да дадем на детето нещо за понижаване и да потърсим лекарска помощ.

Неправилно лечение на течащия нос

Течащият нос е често срещан проблем при малките деца, които ходят на детска градина или училище. Много често той е един от първите симптоми на грипа или вирусната инфекция и повечето родители се опитват да го лекуват веднага, защото смятат, че ако реагират веднага и се справят с този проблем по-сериозната болест ще се размине. И в този стремеж веднага се захващат с капките за нос или спрейовете. Това, което обаче забравяме е, че също като при температурата и секретите от носа са част от оздравителните суперсили на организма. Те се дължат на разширяването на кръвоносните съдове, като това е един от начините детската имунна система да се бори с болестта. Капките и спрейовете за нос всъщност свиват тези съдове и пречат на организма да се самолекува. Ето поради тези причини такива лекарства трябва да се прилагат внимателно, колкото и безобидни да ни изглеждат и да не прекаляваме с тях.

Излизане от дома преди детето да е напълно оздравяло

Преди да сме излекували напълно детето не трябва да го връщаме в детската градина или училище. Детето може и да се чувства почти идеално, но периодът на възстановяване след боледуването е също толкова важен, колкото и лекуването. Това е така, защото след боледуването детската имунна система е отслабена и детето не само може да зарази останалите, но и неукрепналият му организъм е много по-податлив на нови вируси. Затова е препоръчително да пускаме децата на училище и градина едва 4 дни след като симптомите са напълно отминали.

Останалите 4 грешки за които да внимавате можете да намерите тук!Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град