За родители

Начало | За родители | 4 от най-често срещаните грешки, които родителите допускат, когато детето е болно

4 от най-често срещаните грешки, които родителите допускат, когато детето е болно

Аз детето | 2019-11-22

4 от най-често срещаните грешки, които родителите допускат, когато детето е болно

Децата боледуват често и каквито и витамини да им даваме това няма как да бъде избегнато! Особено, когато ходят на детска градина или училище. Там е пълно с други деца и всички непрекъснато са в близък контакт, докато си играят заедно. Освен това детската имунна система не е достатъчно развита. Разбира се всеки родител се стреми да направи най-доброто за детето си и когато е с хрема или болно гърло иска да му помогне по всякакъв възможен начин. Понякога обаче точно в този стремеж родителите са склонни да спазват всякакви безумни съвети и да допускат основни грешки, които не само че не помагат, но понякога могат и да навредят. Ето кои 4 грешки не бива да допускате, когато детето ви е болно!

Търсене на съвети по интернет

Всички търсим всичко в интернет и това е неизбежно. Но когато става въпрос за детското здраве, независимо дали търсим определена болест или симптоми – не бива да се доверяваме на мрежата. Особено пък не бива да спазваме съвети от форуми или хора в социалните мрежи. Независимо дали става въпрос за кашлица, температура или нещо по-сериозно, трябва да се консултираме с лекар, а не с интернет. Вярно, че там се намира всичко, но често вероятността да попаднем на неподходящи съвети, когато става въпрос за здравето е голяма.

Самолечение с антибиотици

Много хора смятат, че ако приемат антибиотик ще се излекуват по-бързо и че щом един път им е бил изписан антибиотик, могат да използват същия отново за следващата настинка. Това обаче изобщо не е така! Когато детето ходи на училище или детска градина често за боледуванията са виновни вирусни инфекции, които не се лекуват с антибиотик в първата си фаза. Освен това всеки родител трябва да запомни, че антибиотикът не е универсално лекарство. При чест прием бактериите развиват резистентност и следващия път, когато детето наистина има нужда от лечение с антибиотик – той няма да му подейства и това ще е голям проблем. Затова отново – давайте антибиотик само ако лекарят го предпише.

Даване на лекарства не по лекарско предписание

Тази грешка е свързана директно с първите две. Доста родители дават лекарство на детето си, което е подействало добре на друго познато дете със сходен проблем. Но това е изключително опасно! Не трябва да се дават лекарства, които са предписани на друго дете. Всеки организъм, дори и децата да са на една възраст, е различен и отново само лекар може да прецени кое е най-подходящото лекарство.

Промяна в дозировката

Докато говорим за лекарства... намаляването или увеличаването на дозата на своя глава също е често срещана и опасна грешка. Най-често увеличаваме дозата, защото смятаме, че температурата не спада достатъчно бързо или пък кашлицата продължава твърде много дни. Но това е опасно и няма да помогне, защото дозировката, която лекарят назначава или пише на листовката на лекарството е съобразена с много неща – възрастта и теглото на детето, евентуални алергии и много други!Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град