малък готвач

Начало | малък готвач | Освежаваща ягодова газирана напитка по домашна рецепта

Освежаваща ягодова газирана напитка по домашна рецепта

Аз детето | 2019-05-22

Освежаваща ягодова газирана напитка по домашна рецепта

Газираните напитки са освежаващи, забавни и особено вкусни... Жалко само, че също така са и едни от най-нездравословните напитки на планетата. Но познайте какво? Открихме една интересна рецепта, с която можете да си направите напълно натурална, без никаква захар и други добавяни вещества, като изкуствени аромати и едни такива неща със сложни имена, нездравословни съставки. Всеки обича газираните напитки – готиния цвят, сладкия вкус и освежаващото усещане на нещо газирано в устата си. Да, обаче както знаем, те не са и никак полезни. Като оставим настрана цялата захар, която съдържат, в тях има и какви ли още не странни съмнителни съставки. Какво остава сега, да се откажем от тях ли? Да възможно е, но има и още едно решение – да си направим сами. Опитайте – въобще не е трудно – единственото, което ви трябва са любимият ви пресен плод и газирана вода. Повярвайте, става вкусно и много по-освежаващо от всяка кола, спрайт или друга подобна.

Ще ви трябват:

  • любимите ви плодове
  • газирана вода
  • вилица
  • чаша или шише
  • готина сламка
  • купа

Как се прави:

Първо да кажем, че плодовете, които ще използвате е добре да са меки, за да се получи по-лесно. Лично ние избрахме ягоди, защото сега са най-сладки и почти сезонни, а и са меки, но ако не обичате ягоди можете да опитате с банан, манго, праскова, киви..

Първото, което трябва да направите е да измиете плодовете. След това ако е нужно да ги обелите, или в случая с ягодите махаме листенцата. Също така знайте, че ако ползвате банан, киви или манго дори един плод ще е достатъчен, но ако са ягоди или пък защо не боровинки и малини, трябват около 4-5 плодчета. Сега ни дойде идеята, че можем да си направим и смесена напитка от няколко плода.

И така: сложете плодовете в купа и ги намачкайте с вилица, ама хубаво, така че да станат почти на пюре. Тази част е малко трудоемка и отнема време, но пък резултатите си струват. Ако пък можете помолете мама или някой да пасира плодовете, ще стане лесно и бързо, но и с вилица също става, опитахме го. След това внимателно пресипете пюрето в шишенце или най-добре чаша. Добавете газирана вода почти догоре и леко разбъркайте. За максимален вкус опитайте да изчислите точно количеството, като знаете, че към 2 супени лъжици пюре се добавят около 4 лъжици газирана вода. Но ако не ви се занимава с това, просто сипете – пак става. Разбърквате, добавяте красива сламка и лед, ако е прекалено горещо навън и сте готови. Вкусно, освежаващо и здравословно!

Съвети:

Ако напитката ви се струва недостатъчно сладка, можете да добавите малко мед, а ако ви е останало от плодовото пюре, знайте, че можете да го държите около седмица във фризера. А за по-голям ефект към напитката можете да добавите и няколко парчета от плода, с който сте я приготвили.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град