зоокът

Начало | зоокът | Огромни охлюви от различни краища на света се заселиха в музей в Русе

Огромни охлюви от различни краища на света се заселиха в музей в Русе

Аз детето | 2022-05-17

Огромни охлюви от различни краища на света се заселиха в музей в Русе

Гигантски охлюви се заселиха в екомузея в Русе. Посетителите могат да се насладят на участниците в изложбата, които са от различни краища на света. Гостите на екомузея в Русе могат да видят истински великани сред представителите на сухоземните и да се запознаят с тяхната биология.

„Много са интересни. Не съм виждала такива големи охлюви и ще покажа снимката на детето си и ще поканя също приятели да разгледат“, разказа Искрена. Охлювите са многообразни и се различават по размер, вид на черупката и цвят. „На тази изложба са изложени най-големите сухоземни видове охлюви“, обясни биологът Ростислав Траянов.

От екомузея приветстват идеята за необичайната изложба. Транспортирането на гигантските охлюви се оказва относително лесно. „Лесни са, защото те не бягат или са относително по-бавно подвижни. Лесни са за транспортиране, защото условията са елементарни съответно и за съхранение“, поясни уредникът Красимир Киров.

Посетителите ще могат да видят и да докоснат истински великани сред сухоземните охлюви, ще се запознаят с особеностите и биологията на над 20 вида от тези необичайни създания. Разнообразието от форми и размери сред сухоземните охлюви е голямо – с черупки, без черупки, кръгли, спираловидни, винтообразни, с различни цветове на телата и външната обвивка. Най-големи са африканските екземпляри от групата „ахатини“, поради което те съставляват основната част от изложбата. Редом с гигантските охлюви в Екомузея ще могат да се видят и някои по-малки, но впечатляващи видове от различни части на света.

Изложбата ще радва жители и посетители на Русе до 22 май. След това организаторите планират да покажат гигантските охлюви и в Шумен.

Вижте още:
Охлюв за домашен любимец?
Слузта на охлювите е повече от нещо гадно! Тя е тяхната суперсила!
Невероятната история на един музеен охлюв
Къде живеят охлювите?
Красивите охлюви от подводния свят



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град