зоокът

Начало | зоокът | Могат ли домашните любимци да имат свой характер?

Могат ли домашните любимци да имат свой характер?

Аз детето | 2022-06-17

Могат ли домашните любимци да имат свой характер?

Имате ли домашен любимец? Много деца имат куче, с което те обичат да си играят, когато се прибират от училище. Други може да имат котка, с която се гушкат, когато си лягат през нощта. Трети могат да имат по-уникален домашен любимец, като риба, костенурка или игуана! Ако имате домашен любимец, каквото и да е животинчето, със сигурност го обичате, още откакто сте го получили. Дори и да не сте го искали чак толкова много и да не сте мечтали от самото начало за него – още щом сте го видели сте останали запленени и само след два-три дни животинчето вече е станало пълноправен член на вашето семейство. Обичате ли да разговаряте с вашия домашен любимец като брат или сестра? Дали вашият домашен любимец ви отговаря? Как общува с вас за своите желания и нужди? Някога струвало ли ви се е, че домашният ви любимец се държи като човек или поне котката ви се държи по-различно от другите котки?

Дали вашият домашен любимец някога действа по начини, които можете да предскажете? Може би от време на време има отношение? Или може би му харесва да ви дразни по определен начин? Или ви показва любов по специален начин, който е твърде сладък за думи? Ако е така, тогава вероятно ще се съгласите, че вашият домашен любимец определено има свои собствен характер, различен от другите от неговия вид.

Характерът е нещо, което обикновено приписваме на другите човешки същества. Може да си смешен. Или умен. Или грижовен. Или лош. Има толкова много различни характери, колкото и хора по света. Това е начинът, по който хората обикновено се държат. Учените са установили, че много животни, включително обикновените домашни любимци като кучета и котки, могат да проявяват личностни черти по подобен начин като хората. Например, собствениците на кучета могат да видят щастието в очите на своите домашни любимци, когато пристигат вкъщи след училище или работа. По същия начин, те могат да видят разочарованието в очите на животинчето, когато не може да отиде с останалата част от семейството някъде. Домашните любимци могат да бъдат много повече, отколкото просто щастливи или тъжни. Подобно на хората, те могат да показват различни личностни черти. Срещали ли сте някога котка, която бихте описали като раздразнителна или невротична? Какво ще кажете за куче, което е авантюристично или щастливо?

Въпреки че учените, които изучават това често са възприемани не толкова сериозно от останалите си колеги, те продължават да работят над характера на животните и все още имат интересни открития. Някои учени се надяват, че работата им един ден ще има много практични приложения. Например, ако учените могат да научат повече за личността на кучетата, те могат да помогнат на хората да изберат правилното куче като домашен любимец. По-важното е, че те също така биха могли да идентифицират кучета, които биха били особено добри като кучета-водачи, кучета за търсене и спасяване.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град