зоокът

Начало | зоокът | 5 животинчета, които са сладки, но и опасни

5 животинчета, които са сладки, но и опасни

Аз детето | 2022-05-03

5  животинчета, които са сладки, но и опасни

Знаете ли, че планетата Земя е дом на повече от 8 милиона животински вида и всеки изглежда различно от другия. Едни имат големи и остри зъби, други са огромни и опасни, а трети изглеждат мънички, сладички и милички. Като ги погледнеш, просто ти се иска да ги гушкаш цял ден и да си вземеш едно такова за у дома. Въпреки това, дори тези животни са се адаптирали към суровия свят около тях и могат да бъдат доста опасни! Сега и вие като нас ще се изненадате да научите, че някои очарователни животни не са толкова безобидни, колкото си мислите. И определено не стават за гушкане и домашен любимец!

Червена лисица

Повечето хора мислят за червената лисица като за срамежливо и сладко животно с големи уши и красиво „палто“. Дори в анимационните филми децата често виждат, че лисицата не представлява никаква опасност, освен че може да бъде доста хитра. Наистина ли е така? Червената лисица (Vulpes vulpes) е най-големият представител от този вид и принадлежи към разреда на хищните. По правило тези животни не са опасни за хората, тъй като на всяка цена избягват срещата с нас. Но ако лисицата е гладна, тя може много добре да атакува пилета. Не забравяйте, че лисицата може да бъде болна от бяс, така че е най-добре да не се сблъсквате с такава в никакви ситуации.

Невестулка

Когато гледаме тази снимка, можем да видим, че невестулката изглежда като малко, бързо и красиво животно, което просто искате да гушкате в ръцете си. Но не прибързвайте със заключенията. Невестулките са много любопитни, често попадат в уединени места и могат да бъдат доста агресивни, ако бъдат изненадани. Също така, не забравяйте, че животното може да бъде носител на опасни заболявания, така че не трябва да се опитвате да го хванете, особено с голи ръце. Поради ускорения си метаболизъм, невестулките изяждат храна около 40% от собственото си телесно тегло дневно. Можете да си представите какъв е апетитът им.

Сладководен охлюв

Когато става дума за опасни същества, наум ни идват най-големите представители на животинския свят, като лъвове, тигри и мечки. Но заплахата може да идва и от същества, които изглеждат напълно безобидни. Някои видове сладководни охлюви носят паразити, които причиняват ехиностомоза, заболяване, което засяга стомашно-чревния тракт на човека. Когато попаднете на това мекотело, по-добре е просто да го подминете и да го оставите тихо да пълзи по своите си работи.

Пчели

Много от нас знаят колко сладък е медът и колко болезнени са ужилванията от пчели. Когато попаднем на пчела, ние неволно започваме да размахваме ръце, за да я изплашим. Но тези действия могат да се възприемат като агресия от насекомото и то ще атакува незабавно. Всъщност тези насекоми не представляват заплаха за хората. Въпреки това, ако човек е алергичен към ужилване, ситуацията се променя драстично и всяка пчела може да се счита за смъртоносна. Често хората дори не знаят, че имат тази алергия. Според проучвания пчелите могат да бъдат по-опасни от змиите и паяците в някои региони, като се има предвид броят на хоспитализираните хора.

Мишоци

Обикновената домашна мишка може да изглежда като сладко и безобидно същество, неспособно да причини никаква вреда на човек, освен да открадне парче сирене или бисквитка от масата. Но това е само отчасти вярно. Мишките всъщност могат да донесат няколко сериозни проблема за хората наведнъж, включително разпространението на болести и щети на имущество. За да поддържат зъбите си къси, те трябва да гризат през цялото време и няма значение какво им пречи, независимо дали е електрическо окабеляване или мебели. Невероятно, те дори могат да изгризват бетон. Също така е важно да запомните, че тези гризачи се размножават много бързо – група от 6-8 индивида може да се увеличи до 60 само за 3 месеца.

Вижте още 5 животинчета, които са сладки, но и опасниКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град