новини детски

Начало | новини детски | Обсерваторията във Варна предизвиква учениците да творят на тема „Електричеството и прогресът“

Обсерваторията във Варна предизвиква учениците да творят на тема „Електричеството и прогресът“

Аз детето | 2022-11-16

Обсерваторията във Варна предизвиква учениците да творят на тема „Електричеството и прогресът“

Народната обсерватория с планетариум „Николай Коперник“ във Варна предизвиква учениците да представят творчески своите представи за връзката между електричеството и прогреса, съобщи за БТА директорът ѝ Свежина Димитрова. Съорганизатори на конкурса са Община Варна и Регионалното управление на образованието в крайморския град. Надпреварата е посветена на 125-годишнината от откриването на електрона от Джоузеф Джон Томсън, обясни Димитрова. По думите ѝ конкурсът е разделен на две възрастови групи – за ученици от 5 до 7 и от 8 до 12 клас.

Задачата е да бъдат разкрити различните приложения на електрона – в електричеството, електрическите явления и електрическите устройства, да се покажат предимствата и недостатъците на постоянния и променливия ток, на аналоговата и цифровата техника, както и перспективите за чист добив на енергия, допълни Димитрова. Тя уточни, че учениците могат да представят своите знания и представи с постер, действащо електрическо или електронно устройство, изработено по оригинална схема, видеоклип или модел (макет).

Работите им ще бъдат оценявани от жури, включващо експерти от обсерваторията, Института по астрономия към БАН и инженери. Във всяка възрастова група и във всяко направление ще бъдат отличени по три произведения, уточни Димитрова. Освен това всеки участник в конкурса ще получи грамота.

Крайният срок за регистрация на желаещите да участват в надпреварата е 25 ноември. Награждаването ще се проведе на 12 декември в зала „Николай Петров“ на обсерваторията.

Подробности и начините за участие вижте на https://astro-varna.com/index.html#!art=314



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град