игри в дома

Начало | игри в дома | Няколко забавни игри за деца до 5 годинки, които ще помогнат за развитието на памет и концентрация

Няколко забавни игри за деца до 5 годинки, които ще помогнат за развитието на памет и концентрация

Аз детето | 2023-02-23

Няколко забавни игри за деца до 5 годинки, които ще помогнат за развитието на памет и концентрация

Повечето деца на 4–5 години вече говорят добре и активно попълват речника си, могат да броят до 10, могат да назовават цветове и форми и да разпознават прости рими. С помощта на игрите можете да помогнете на дете в предучилищна възраст да разшири познанията си за света, да научи нови думи и понятия, да развие логика, памет и внимание, да работи върху фините двигателни умения и точността на движенията. Събрахме няколко игри, които не изискват дълга подготовка, закупуване на специални устройства, приложения или рецепти. Повечето от тях могат да се извършват буквално в движение. Например по време на разходка, дълги пътувания или чакане на опашка.

Първата ни селекция е фокусирана върху развитието на паметта и концентрацията, може да се играе както семейно с мама, така и с приятелчета на детето с малко помощ от възрастните. Стават също и за детската градина!

1. Виждам

Един от участниците се оглежда, намира предмет с определен цвят, например зелен, и казва: „Виждам нещо зелено.“ Вторият трябва да познае какво е. Броят на опитите е неограничен – детето може да изброява всички предмети с подходящ нюанс, докато намери правилния. След това играчите си сменят ролите. Вместо цветове можете да мислите за форми, например: „Виждам нещо квадратно“.

2. Какво се промени?

За този вариант ще ви трябват 5-10 играчки или други дребни предмети като четка за коса, огледало, телефон, книга. Поставете избраните от вас предмети на масата. Поканете детето да ги преброи и да запомни местоположението. След това го помолете да затвори очи и да се обърне или да отиде в друга стая. Премахнете няколко елемента – започнете с един или два. Помолете детето внимателно да разгледа останалите неща и да каже колко от тях са сега, какво точно е изчезнало и откъде. Ако детето в предучилищна възраст се е справило добре, следващия път можете да премахнете повече играчки или да добавите нови.

3. Слушайте и пляскайте

Прочетете книга на детето си и го поканете да пляска с ръце всеки път, когато чуе определена дума. Това може да бъде например името на главния герой на приказка или някакво действие, което често се повтаря там.

4. Редица

Определете категорията, в която ще измислите думи. Може да са животни, плодове, цветове или нещо друго. След това измислете дума и поканете детето да каже своя дума от категорията, като първо повтори вашата. След това на свой ред произнесете цялата предишна верига, като всеки път добавяте нова дума.

Вие: „Котка.“

Дете: „Котка, куче.“

Вие: „Котка, куче, жираф.“

Играта продължава, докато някой не успее да повтори всички думи.

5. Назовете всичко

Помолете детето си да назове всичко, което е кръгло в стаята или мястото на което сте. Можете също така да използвате цветови обобщения (жълто, зелено, червено) или да се ръководите от тактилни усещания (меко, твърдо).

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град