любопитно

Начало | любопитно | Най-големият пъзел в света

Най-големият пъзел в света

Аз детето | 2015-03-24

Най-големият пъзел в света

Има ли тук сред вас фенове на пъзелите? Надяваме се, че да, защото ние сме им големи почитатели. Те са толкова интересни и развиват ума. Обичаме дори да не гледаме картинката на кутията, а просто да си купим пъзел, да го сглобим и чак тогава да видим какво ще се получи. Особено любими са ни пъзелите с повече части. Вярно, че те се редят много по-трудно, но пък така е още по-интересно. Всъщност знаете ли, че първите пъзели били направени в Лондон и пуснати за продажба около 1760 г. от Джон Спилсбъри – картограф и дърворезбар, като забавен начин за изучаване на география. Те изобразявали карти на различни държави и били направени от дървени плоскости, разрязвани с трион, откъдето идва и английското име на играта – "jigsaw puzzle". Всъщност на английски думата „puzzle“ означава всякакъв вид ребус, главоблъсканица. Но сега ще ви представим една истинска и огромна пъзелска главоблъсканица.

Не знаем точно кога, но ние разбрахме наскоро и разбира се като едни истински фенове на пъзелите веднага си го поискахме от Дядо Коледа. Оказва се, че в света съществува пъзел наречен „Живот“, който се състои от невероятните 24 000 части. Дори е попаднал в книгата на рекордите на Гинес, като най-големият пъзел в света.

Главоблъсканицата се състои от четири секции с по 6 000 детайла във всяка. Размерите на пъзела очаквано са големи – 4 метра и 28 см дължина и 1 м и 57 см широчина. Чудим се с тези размери, къде ще го построим. Може би в парка или гората... „Живот“ е бил създаден от известният художник от Нова Зеландия Ройс МакЛюр. За тема на този огромен пъзел художникът избрал мащабна панорама на земята и подводните светове, човешките постижения, съзвездията и планетите.

Първи възможността да построят това чудовище на пъзелите са получили жителите на Белгия. Трябвали им 28 дни и 20 часа за да построят цялостната картина. Те разказват, че всъщност повечето време им отнело да сортират частите, отколкото да ги сглобят. Според тях очарованието на пъзелите се състои в това, че веднъж започнал да го редиш, не искаш да спреш докато не е готов.



Коментари
2 коментара

Венелина Вънова, 49 г.,

Публикувано на 01.08.2016

Здравейте, този пъзел е сглобен през 2010 г в Плевен за 66 дни от сам човек :) В моменъа може да се види в Snowy Studio

Светльо , ,

Публикувано на 02.08.2019

Изкам да наредя най големия пъзел в света

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град