покани

Начало | покани | Националният етнографски музей с безплатни детски ателиета през ноември в кампанията „Опознай традициите, за да обикнеш народа си!“

Националният етнографски музей с безплатни детски ателиета през ноември в кампанията „Опознай традициите, за да обикнеш народа си!“

Аз детето | 2016-11-03

Националният етнографски музей с безплатни детски ателиета през ноември в кампанията „Опознай традициите, за да обикнеш народа си!“

На 5 ноември 2016 г. (събота), от 12 ч. започва етнографско ателие на Фондация „Изиарт“ в Националния етнографски музей. Децата ще могат да се запознаят с настоящата изложба в музея „Вотиви“ и да направят свои оброчни фигури, подобни на изложените. Специалист от музея ще изнесе кратка лекция на децата, в която ще ги запознае с изследването на наследството на траките и практиката „вотиви“, а след това заедно с художници ще се включат в практическа част.

Терминът „вотив“ идва от латински език, а на български е придобил популярност като „оброк“. Това са малки фигурки, дарявани на божествата с различни молби, а като всяка езическа практика, в последствие е християнизирана. Ателието стартира в 12 ч. и ще продължи в рамките на един час, като участието в него е безплатно.

До края на ноември децата ще имат възможност да се включат в още три етнографски ателиета: изработка на национални носии, плъсти (традиционна техника за вълна) и кукерски маски. Инициативата е част от кампанията за набиране на средства за изграждане на Образователен център в музея „Опознай традициите, за да обикнеш народа си!“, на която фондацията е партньор. В Образователния център малки и големи посетители ще могат да се докоснат до традиционни български занаяти и обредни практики, а учениците ще имат възможността да посещават центъра като част от обучението им по няколко дисциплини от образователната програма в училище.

Открит е дарителски DMS номер, чрез който всеки може да подкрепи създаването на Образователния център с 1 лев, като изпрати SMS на номер 17 777 с текст „DMS MUZEY“. Необходими са 100 000 лева за ремонт на три от залите в сградата на музея и закупуване на оборудване – грънчарско колело и пещ, фурна за изпичане на обредни хлябове и ястия, тъкачен стан, мултимедия, интерактивни табла и други нужни пособия.

Детските програми на Easyart са със свободен достъп, което има за цел да превърне музеите в леснодостъпно и привлекателно място, както за децата, така и за техните родители. Заниманията са спонсорирани от Фондация Америка за България и са напълно безплатни за всички посетители.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град