новини детски

Начало | новини детски | Наши ученици спечелиха 4 медала от международна олимпиада по информатика

Наши ученици спечелиха 4 медала от международна олимпиада по информатика

Аз детето | 2022-08-16

Наши ученици спечелиха 4 медала от международна олимпиада по информатика

Български ученици спечелиха два сребърни и два бронзови медала от най-престижната международна олимпиада по информатика, която се проведе в Индонезия от 7 до 15 август. Сребърни медали завоюваха Атанас Димитров от 11 клас в Софийската математическа гимназия (СМГ) и десетокласникът Деян Хаджи-Манич от Математическата гимназия във Варна, съобщи МОН. Дванадесетокласниците Мартин Копчев от Природоматематическа гимназия в Габрово и Андон Тодоров от СМГ взеха бронзови отличия.

Техни ръководители са Емил Келеведжиев от Института по математика и информатика при БАН и Добрин Башев, студент в Техническия университет в Делфт, Нидерландия. Българските ученици се конкурираха с над 350 участници от 88 държави.

Отборът ни участва в двудневно състезание, като всеки от участниците се състезава индивидуално и трябваше да реши три алгоритмични задачи в рамките на пет часа.

За Атанас и Деян това беше първа олимпиада, а Андон и Мартин се явяват съответно за трети и пети път. Историята на състезанието започва през 1989 г., когато България става организатор и домакин на първата Международна олимпиада по информатика. Страната ни е една от малкото, участвали във всички издания на състезанието.

Вижте още:Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град