новини детски

Начало | новини детски | Много родители и учители са против удължаване на учебната година

Много родители и учители са против удължаване на учебната година

Аз детето | 2022-08-17

Много родители и учители са против удължаване на учебната година

Едва 9,1 % от анкетирани педагогически специалисти и родители смятат, че удължаването на учебната година с увеличение на часовете по български, математика и география в 5, 6, 7 клас ще повиши качеството на образованието в тези класове, показва анализ на синдиката „Образование“ към КТ „Подкрепа“.

Анализирано е становището на около 4 500 педагогически специалисти и родители относно възможните промени с учебното време и програми, предлагани от Министерството на образованието и науката (МОН). По въпроса за удължаването на учебното време за 5 и 6 клас с 2 седмици до 30 юни по препоръка на здравното министерство, с „не“ са отговорили 94 % от анкетираните. 93,7 % смятат, че месец август е абсолютно неподходящ за дейности, инициирани от МОН, като оценяване на учебници, обсъждане на законови промени, съгласуване на политики. Припомняме, че тази практика на МОН доби традиционност.

Според 96,4 % от запитаните мултиплициращата се практика директори и учители да работят по време на платен годишен отпуск е лоша политика на МОН. 66,6 % от респондентите биха участвали в евентуални протести срещу увеличаване на учебната година и брутално честите промени в нормативната уредба в системата на образованието.

Синдикатът не подкрепя проекта на наредба на здравното министерство, според който се намалява продължителността на учебния час на 40 минути, но се предлага да се увеличат часовете на 32 седмично за 5, 6, 7 клас.

Photo by Element5 Digital on Unsplash

Прочетете още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град