новини детски

Начало | новини детски | Филмовият герой Тони подготвя учениците за 15 септември от лабораторията си

Филмовият герой Тони подготвя учениците за 15 септември от лабораторията си

Аз детето | 2020-08-31

Филмовият герой Тони подготвя учениците за 15 септември от лабораторията си

Във Facebook страницата на българския детски игрален филм „Случаят Тесла“ стартира образователната поредица – „Научната лаборатория на Тони“. В нея главният герой Антон Петров - Тони, който един ден ще стане велик учен, заедно с проф. Марина Василева ще се занимават с научни експерименти на теория, но и на практика.  Зрителите вече познават Тони от филма на режисьора Андрей Хадживасилев „Случаят Кюри“. В него макар и след множество перипетии, Тони успешно печели първа награда на Националния фестивал на науката, заедно с лабораторната си мишка Мария Кюри.

Новият му експеримент във филмовото продължение „Случаят Тесла“ е уред за синтез на безжично електричество, вдъхновен от ексцентричния учен Никола Тесла. Затова и първото видео от поредица „Научната лаборатория на Тони“ е посветено именно на електричеството и бобината на Тесла. 

 „Тъй като пандемията забави реализацията на филма „Случаят Тесла“, реших да направим една мини образователна поредица за деца. Така ще поддържаме интереса на малките зрители с позитивен поглед към науката, което моя лична кауза, заедно с възраждането на българското детско игрално кино.“, споделя режисьорът Андрей Хадживасилев.

Всеки петък в „Научната лаборатория на Тони“ ще бъдат представяни различни научни факти и теми. Освен с електричестово, ще може да гледате интересни експерименти с течен азот при температура от минус 197 градуса; експерименти свързани с огън, дим и взрив, и други. С всяко видео децата ще могат да участват в игра с награди за първия учебен ден. В главната роля на Тони отново влиза талантливият актьор Мартин Паунов, който тъкмо навърши 13 години.

Проектът се реализира благодарение на Столична община, по инициативата "Солидарност в културата".

Българският детски игрален филм „Случаят Тесла“ е подкрепен от ИА Национален Филмов Център и се очаква да излезе на голям екран в края на 202 1г. Филмът e по оригинална идея на сценариста Виктория Пенкова и режисьора Андрей Хадживасилев, а продуцент отново е Пламен Йорданов.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град