География

Начало | География | Лапландия – домът на Дядо Коледа и северното сияние

Лапландия – домът на Дядо Коледа и северното сияние

Аз детето | 2015-12-14

Лапландия – домът на Дядо Коледа и северното сияние

Сигурно сте чували за Лапландия, нали? Няма как да не сте, все пак това е домът на добрия старец Дядо Коледа. Но знаете ли нещо повече за нея? Доста от хората – не съвсем, затова решихме днес да ви запознаем с удивителната страна Лапландия. Тя се намира на север, даже много на север. Там дните и нощите понякога продължават повече от 24 часа, а приказното северно сияние озарява небето над 200 пъти в годината.

Лапландия е една от най-популярните туристически дестинации и въпреки това, едно от най-малко познатите кътчета на нашата планета. Всъщност Лапландия е северна провинция, а не държава. Държава на име Лапландия официално не съществува. Тази територия принадлежи на четири държави: Финландия, Норвегия, Швеция и Русия.
Местното население на Лапландия се нарича саами. То говори на шест различни диалекта и изпълнява най-различни обичай, които допринасят за богатото културно разнообразие. За съжаление обаче са останали много малко коренни жители, към днешна дата са само около 7000 души. Това разбира се, може да не ви е толкова интересно, но сега ще ви впечатлим. Тук почти навсякъде можете да срещнете свободно разхождащи се елени, които не се страхуват от хората изобщо. В Лапландия ежегодно пристигат и милиони писма, адресирани до Дядо Коледа, от всички краища на света. За да ги донесат до неговата къща, която се намира в отдалечената планина Корвантунтури, пощальоните изминават дълъг път с шейна. Това обаче изобщо не им пречи, защото както Дядо Коледа и те се радват, че по този начин допринасят за радостта на децата по света на Коледа.

В Лапландия всеки месец от годината е различен, а полярните нощи и полярните дни не са предпоставка за скучен престой. Особено в административната столица на провинцията – Рованиеми. Именно този град, разположен на самия полярен кръг, е вечно пулсиращото сърце на Лапландия.
В Рованиеми се намират най-привлекателните туристически атракции и са съсредоточени главните седалища на всички най-важни държавни институции, включително Университетът на Лапландия, който ежегодно осигурява постоянен наплив от студенти в областта. Рованиеми предлага всички удобства за една вълнуваща почивка и неочаквано разнообразен нощен живот, които в комбинация с уникалните особености на Лапландия оставят усещането за потапяне в една друга реалност.

Лапландия има и изключителна и много стара история. Нейната територия, и в частност тази на Рованиеми, е била обитавана от хора още около 750-530 г. пр. Хр. Като с течение на времето тази територия се населвала от все повече и повече хора, привлечени от златото, за което се вярвало, че Лапландия го има в големи количества или пък с добрите условия за селско стопанство.
По време на Втората световна война Рованиеми попада директно под германските атаки и бива разрушен. През 1946 г. започва възстановяването на града – финландският архитект Алвар Аалто проектира някои от важните обществени сгради, а скоро след това Рованиеми се превръща в процъфтяващ курортен и туристически център на Лапландия.



Днес Лапландия е много посещавано място от туристи, които са привлечени от много нейни забележителности. Най-голямата, от които е разбира се, селището на Дядо Коледа. Тук духът на Коледа се усеща невероятно много и е жив не само зимата, а през цялото време на годината. Тук винаги звучат коледни песни, в пощата постоянно пристигат писма, непрекъснато светят шарени коледни лампички, а елхите винаги са украсени. А самият Дядо Коледа никога не се крие от хората, всеки, който е поискал е успявал да влезе в дома му. Най-много добрият старец се радва, когато на гости му дойдат деца. Ако си е вкъщи тогава, той ги черпи със сладки, дава им по някое подаръче и накрая се снима с тях за спомен. За да може всички да го посетят обаче, не е нужно да пътуват чак до далечното му скривалище. Дядо Коледа има няколко къщички в цяла Лапландия и е готов всеки ден да посреща гости във всяка една от тях. Местна легенда обаче гласи, че истинската работилница, където неуморните джуджета се трудят усърдно да сбъднат детските мечти и надежди, се крие дълбоко в недрата на планината и до нея може да се стигне по плетеница от тайни тунели, известни само на тях и на Дядо Коледа.

Селището на Дядо Коледа е най-посещаваната туристическа атракция във Финландия и по още една причина. Точно оттук минава линията, очертаваща Северния полярен кръг. А ако искате да получите сертификат, с който да се похвалите пред приятелите си, трябва да посетите близката ферма Нанапиирин, където след изпълнение на специален ритуал по кръщаване и символичен лов на елени, ще ви го издадат. Освен това, от селището можете да изпратите картичка до близките си хора, като вие сами ще определите кога да пристигне – в зависимост в кой цвят кутия (жълта или червена) я пуснете, тя ще бъде доставена или веднага, или точно на Коледа. Не си мислете, че тук няма къде да похапнете – заведенията в селището са много и освен традиционната сьомга и еленско месо, можете да се насладите на ароматните коледни курабийки с канела и на други любими лакомства.

Разбира се в Лапландия няма само атракции, свързани с добрия старец. След като задължително сте го посетили, можете да видите и Арктическия научен музей, който ще ви въведе в обичаите на северните хора, в традициите, историята и културата в тази част на света от миналото и днес. Ще разберете колко зависим е човекът от природата и как съжителства с разнообразните животински видове. Музеят разполага с конферентни зали за над 700 души, чиито стъклени покриви откриват поглед към изумителното арктическо небе. А ако успеете да се задържите малко по-дълго в Лапландия, със сигурност ще станете свидетели на поне едно северно сияние. Изумителната гледка обикновено се наблюдава през нощта, но обагря цялото небе с пъстроцветен спектър от светлини сякаш е ясен слънчев ден.



Лапландия предлага също така и по-екстремни забавления. Това са например арктическите сафарита, в които се возите на моторни шейни през ледените тундри.
Е, искате ли вече да я посетите, ние определено да. ;-)

Снимки: picstopin.com



Коментари
1 коментар

valentin ivanov, 11 г.,

Публикувано на 23.12.2018

mili dqdo koleda tazi godina iskam telefon*

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град